Cobb Salad
Hon bjöd hem familjen och Leif Norbin (som var gräsänkling) på ett födelsedagsfirande. Roger har fyllt år och jag fyller år i veckan som kommer. Det blev en Cobb Salad som bestod av
Stekt kyckling
Ungsstekt Bacon
Sallad
Gurka
Tomater
Kokta ägg
Avokado
Cambozola ost
Dressing
Jag fick lägga upp det hela på två stora fat som sedan dukades fram i vardagsrummet. Det blev en massa levande ljus tända och mysfaktorn var optimal! Alla njöt av den goda maten och surdegsbrödet som Marie bakade igår. Lina hade gjort två hjärtformade bullar av degen som hon gav till Roger och mig.
Till efterrätt blev det tårta som seden sig bör. Marie hade bakat en Margaretatårta (min favorit) och en Schwartzwaldtårta (Rogers favorit). Här kommer recepten (då länkar inte alltid varar för evigt...):
Margaretatårta
MARGARETATÅRTA
C:a 10 bitar
Ingredienser:
2 ägg
2 dl socker
1 ½ dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 dl hett vatten
Fyllning:
3 dl gräddmjölk
1 ägg eller 2 äggulor
1 msk socker
1 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker
Garnering:
300 g mandelmassa
2 äggvitor
1 påse(35g)mandelspån
1 l färska jordgubbar eller
1 burk (400g) persikor
1 dl vatten
1 dl socker
Gör så här:
Vispa ägg och socker poröst. Blanda samman de båda mjölsorterna och bakpulvret. Rör ner blandningen och tillsätt vattnet. Häll smeten i en smord (bröad) rund tårtform, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan på galler på första falsen nerifrån i 175-200° ugnsvärme i ca 30 minuter.
Låt kakan svalna och dela den till 2 bottnar. Blanda ingredienserna till fyllningen, utom vaniljsockret, i en kastrull. Sätt kastrullen över värmen och vispa ( obs inte stålvisp i aluminiumkastrull) hela tiden i blandningen. Sjud den någon minut under vispning. Låt krämen svalna och vispa i den då och då. Smaksätt den kalla krämen med vaniljsockret. Bred ut vaniljkrämen mellan tårtbottnarna.
Rör ut mandelmassan med äggvitorna. Bred ut ca två tredjedelar av massan över hela tårtan och spritsa resten i en rand runt tårtans yttersida. Ställ in tårtan i 225° ugnsvärme ca 7 min eller tills mandeln får färg. Skölj, rensa och skiva jordgubbarna eller skiva persikorna. Garnera tårtan. Koka sockerlagen. Låt den svalna och häll den försiktigt över bären.
Schwartzwaldtårta
SCHWARZWALDTÅRTA
Ingredienser:
3 dl nötter
3 dl florsocker
3 äggvitor
Fyllning:
4 dl grädde
2 tsk vaniljsocker
Garnering:
Mörk blockchoklad
Beskrivning
Mal nötterna. Vispa äggvitorna till skum, vänd försiktigt i florsockret och sedan nötterna. Bred ut smeten på bakpappersklädda plåtar till lagom stora rundlar. Grädda dem i 175-200 graders ugn tills de har fått lagom färg. Låt dem kallna.
En mycket trevlig afton måste jag tillägga!
Hälsningar
Marcus
1 kommentar:
varför skulle man ugnssteka bacon?
men tack för inspiration. dock är det glest med avocado i detta land.
johanna
Skicka en kommentar