Jag är en 34-årig mattokig, lyckligt gift 2-barnsmamma. Jag har tur som är hemma med mina barn och kan tillbringa en del tid vid spisen.
Inte fastkedjad, men aldrig långt borta.

lördag 26 januari 2008

NU ÄR DET OFFICIELLT - JAG ÄR GALEN

Detta inlägg är speciellt. Det är inlägg nummer 100 på denna blogg. Visst låter det riktigt officiellt och fint? Speciellt är det oxå för att jag tänker säga hela sanningen och inget annat än sanningen.

Jag är galen, extrem, udda, tokig, nöjd, överlycklig och framför allt brödtokig. Det kanske ni redan anade efter alla min brödrecept och önskelistor. Det extrema med mig är att när jag fastnar för något så gör jag det rejält. Jag tar det till sin spets helt enkelt.

De senaste TVÅ (2) veckorna har jag inte bloggat speciellt mycket. Orsaken är att jag har gjort min egen jäst. Ja, ni läste rätt! Vildjäst kallas det. Ni hör ju hur galet, udda och tokigt det låter. Men å så lycklig det gör mig. Jag har misslyckats en del och några ganska rejäla degklumpar har åkt i soporna. Men dåliga erfarenheter blir goda om de används för att utveckla oss, så även inom brödvärlden.

För att skapa egen jäst så behövs det torkade russin, aprikoser eller något liknande. Helst ekologiska. Russinen läggs in en glasburk med socker, honung och vatten. Ställes på en varm plats och skakas om 2 ggr varje dag i 5-7 dagar. Sen luktar det rejält med alkohol kan jag lova. Sila bort russinen och spara vätskan. Tra la la, vildjäst!

Jag slängde mina russin, ville inte att det skulle bli som för Emil och griseknoen.

En del av vildjästen blandas med mjöl och vatten, jäses till en "mamma".

Mamman blandas med mer mjöl och vatten som jäses till en "chef". Chefen viras in i en mjölad handduk och kan förvaras i kylen i 2 veckor.


När du vill baka tar du en del av chefen och blandar återigen med mjöl och vatten. Jäs på en varm plats till en "levain". Den kan förvaras i kylen i en burk ca 1 vecka.


För att baka bröd tar du en del av din levain och blandar med resten av brödingredienserna. Ingen jäst behövs men jästiden blir oxå därefter, lång!!!

Är det värt det?
Marie svarar JA!
Marcus svarar JA!
Bella svarar JA!
Lina vet inte vad hon tycker så hon säger JA som alla andra.
Resten av släkten runt omkring som har smakat svarar oxå JA!

1 kommentar:

Charlotte sa...

Ja du är verkligen tokig, men en härlig inspirationskälla! Pg av jetlag från början, är jag uppe tidigt tidigt om mornarna och har fått för mig att jag ska baka bröd. Obevandrad och ny, men nyfiken och läraktig är jag nu fast på din blogg. Jag trodde aldrig det här skulle hända mig, alltså gladmatlagig och brödbakig. Men va kul det är! Må det hålla i sig. Din blogg känns som en trygghet för mig=) Här ska bakas!! (fast jag väntar nog med hemmagjord jäst) Tack igen.