Jag är en 34-årig mattokig, lyckligt gift 2-barnsmamma. Jag har tur som är hemma med mina barn och kan tillbringa en del tid vid spisen.
Inte fastkedjad, men aldrig långt borta.

söndag 6 januari 2008

Datenight!

Igår sov barnen över hos mormor Hillevi. Alla ni som själva har barn vet hur bra det kan vara med en kväll och natt utan barn. JAG SOV 8 TIMMAR UTAN ATT VAKNA EN ENDA GÅNG! Vi hade inte råd att gå ut och äta eller ens en bio. Som tur var hade vi en alldeles fantastisk film hemma. HOT FUZZ heter den. En brittisk poliskomedi som vi skrattade oss igenom. Helskön!

Men det var inte det som mitt inlägg idag skulle handla om utan de fantastiska mackor som vi åt i soffan igår. Maten fick bli vad vi hade i frysen. En liten bit Rostas (finaste biten av rosbiffen) lagom stor för 2 fick styra valet.

Rostbiffsmörgåsar med hemlagad currymajonnäs

en bit rostas
salt
pepparmix
smör

Salta och peppra köttet. Bryn det i smör på ganska hög värme tills det fått fin färg. Lägg över i en ugnsform och sätt in termometern. Stek färdigt i ugnen på 125° tills termometern visar 60°. Låt vila en stund innan köttet skivas mycket tunt.

Majonnäs

1 ägg
2-3 tsk senap
2 krm salt
lite vitpeppar
1 msk pressad citron
3-4 dl naturell olja, tex solros-, raps-, matolja

Alla ingredienserna MÅSTE var rumstempererade. Värt att göra själv för den slår allt vad majonnäs heter på marknaden.

Lägg allt utom oljan i en hög smal skål eller ett litermått. Kör lite med stavmixern. Häll sakta i oljan medan du mixar. Mycket snabbt kommer det att tjockna men kör tills all oljan är inblandad. Klart! Går att spara i kylen några veckor.

lite av majonnäsen
curry
pickles
gott bröd
bregott
cornichons
ev. rostad lök

Blanda en del av majonnäsen med curry, ta ganska mycket. Hacka lite pickles och blanda i.

Lägg köttet på ett gott, smörat bröd. Strö gärna lite pepparmix över. Lägg på en rejäl klick currymajonnäs, dekorera med cornichons och strö över rostad lök. Vi hade även lite goda oliver, inlagda kronärtskockor och marinerade vitlöksklyftor.

Till detta drack vi kyld Amé (finns i Hälsokostaffärer, Grape & Apricot är godast) och njöt något oerhört. Det var det absolut godaste jag ätit på mycket länge.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vad härligt med lite barnfri tid! :D
Hot Fuzz älskar vi här hemma också! Maken fick den på DVD av mig i julklapp. :D
Kram Kicki

AL sa...

Det här var kusligt likt vad vi åt och sköljde ned med Amé grape & aprikos på vår hemmadate för någon vecka sedan!!!! Kan det gå telepatiska vågor mellan våra frysar och kylar?

Marie sa...

En god idé kan uppfinnas av flera samtidigt, eller? Kolla in filmen oxå. Så blir det komplett.