Provencalsk rotfruktssoppa med kalljäst tomatbröd
1 purjo, hackad
2 vitlöksklyftor
lite olivolja
2 morötter
1 palsternacka
ca 350 g potatis
ca 150 g rotselleri
1 l vatten
3 grönsaksbuljongtärningar
3 lagerblad
1 tsk timjan
1 burk krossade tomater
1 burk vita bönor i tomatsås
salt & peppar
lite pesto
Skala och tärna rotfrukterna. Fräs purjon och den pressade vitlöken i olivoljan i en stor gryta eller kastrull. Häll i vattnet, buljongtärningar, lagerblad, timjan och krossade tomater. Låt koka ungefär 15 min. Det gör inget om rotfrukterna blir lite mosiga. Häll i bönorna i sin tomatsås och smaka av med salt & peppar.
Servera med lite pesto i soppan.
Kalljäst tomatbröd
Jag gjorde degen på morgonen och jäste under plastfolie i kylen hela dagen. Gräddade innan middagen och det blev perfekt resultat. I receptet står det att man kan krydda brödet om man så önskar. Att vi kallar det för tomatbröd beror på att det blev tomat och bulgurblandning över från vår middag den 24:e augusti. Detta användes i brödbaket och gav brödet en något rödaktig nyans. Jag bytte ut fullkornsvetemjölet helt och hållet mot resterna. Tillsatte sedan lite mer vetemjöl än vad receptet beskrev, eftersom degen blev fuktigare.
En spontan kommentar:
"Brödet var något av det godaste jag ätit. Jag lyckades tuta i mig 1/3 dels limpa. Smöret mjuknade eftersom brödet fortfarande var varmt. Ett antal ostskivor på varje brödskiva blev en underbart perfekt kombination till grytan."
- Marcus, en lyckligt lottad man som har en fantastisk fru!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar