6 personer Tid: Ca 20 minuter + ca 50 minuter i ugnen
Söndagsmiddagen idag bestod av kalvstek med potatis och gräddsås. Smörkokta morötter, ärtor, majs, samt inlagd gurka och syltlök fanns som tillbehör. Som grädde på moset hade vi en burk vinbärsgelé från Gotland som vi fått av Louis och Angelica Herrey efter att vi passat deras barn en helg.
Här följer recepten:
ca 1 kg kalvstek
smör till stekning
salt, peppar
1 gul lök
1 morot
3 tunna skivade vitlöksklyftor
1 kvist persilja
3 dl kraftig kalvbuljong
Gräddsås
Steksky
3 dl grädde
1 msk maizena
salt, peppar
ev. mera buljongtärning
Gör så här
1. sätt ugnen på 200 grader. Putsa steken fri från hinnor. Hetta upp smör i en stekpanna som tål ugnsvärme och bryn steken runtom. Salta och peppra.
2. Lägg den klyftade löken, den skalade och skivade moroten, vitlöken och persiljan i stekpannan. Ställ in stekpannan i ugnen och stek tills innertemperaturen är 70 grader. Häll på buljongen efter ca 20 minuter.
3. Ta ut steken och vira in den i aluminiumfolie. Sila ner stekskyn i en kastrull, tillsätt grädden. Koka upp och red av med maizenamjölet utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.
4. Skiva steken tunt och servera med potatis, gräddsåsen och de övriga tillbehören enligt nedan.
Övriga tillbehör
Smörkokta morötter och ärter
Smörkokt majs
Syltlök
Inlagd gurka enligt recept
Tid ca 35 minuter
Vi halverade receptet och det räckte bra till 3 vuxna och 2 barn
Skiva 1 grön gurka tunt. Lägg skivorna varvat med 2 msk salt i en skål. Låt stå och dra ur saften i ca 30 minuter. Skölj av gurkskivorna och låt dem rinna av väl. Rör ihop 2 msk 24% ättika, 1 dl vatten och 1 dl socker och smaka av. Lagen ska vara sötsur. Häll lagen över gurkskivorna och strö på hackad persilja.
Till efterrätt åt vi en äppelgratäng med grädde
Receptet ser ut så här:
Klicka på receptet så blir det läs- och utskriftsvänligt!
1 kommentar:
Gott!
Skicka en kommentar