Kotletter med ost
OBS! Vi hade inga tomater men det funkade utmärkt ändå.
Klyftpotatis
fast potatis, gärna stora
valfri olja, jag tog solrosolja
salt
Kockens/Knorrs Pepparmix (blev perfekt smak med denna kryddmix, den bästa klyftpotatis jag nånsin gjort)
Tvätta och klyfta potatisen. Lägg den i en långpanna med olja i botten. Häll lite mer olja på och krydda. Stek i ugnen ca 30 min i ungefär 200-225°. Vänd potatisen någon gång under tiden.
Bellas sallad bestod av isbergssallad, gurka och morot. Bella gjorde den själv.
Selmas lyxiga äppelkaka med vaniljsås 6-8 port
Receptet kommer från en alldeles fantastisk bok. Äppelriket av Mia Gröndahl. Finns på biblioteket.
OBS! Missa inte mandeln på toppen, blev pricken över i.
4 stora Gravensteineräpplen
3 msk rom (jag använder romessens och vatten)
4-5 tsk kanel
ev. 75 g russin
200 g rumsvarmt smör
200 g socker
3 ägg
200 g mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
50 g mandel eller hasselnötter(jag tog mandelspån som fanns i min frys)
Skala och klyfta äpplena. Lägg dem i en påse och häll i rom, (vatten), kanel och ev. russin). Skaka om.
Rör socker och smör till en grynig massa, tillsätt äggen ett i sänder. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
Bred ut hälften av smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Lägg på äppelklyftorna med marinaden och täck med resten av smeten. Strö över mandeln. Grädda i 150° i nedre delen av ugnen ca 1 timme.
Serveras ljummen med vaniljsås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar