Jag är en 34-årig mattokig, lyckligt gift 2-barnsmamma. Jag har tur som är hemma med mina barn och kan tillbringa en del tid vid spisen.
Inte fastkedjad, men aldrig långt borta.

lördag 26 december 2009

När Juldagsmorgon glimmar (Jul 2009)

Det blev en vit jul, även om det började droppa så smått under dagen. Det har varit många minusdagar på sistone och en hel del snöfall vilket vi tacksamt har tagit emot. Vita jular förstärker definitivt julkänslan!

Granen kom upp dan före dopparedan. Lina och Matilda hjälpte till att klä granen och den blev riktigt fin tyckte vi.

Frukost framdukad med risgrynsgröt, bröd och olika pålägg. Efter frukosten skrevs det en hel del rimm till julklapparna. Strax efter lunch gick vi alla ut och satte oss runt en eld bakom svärföräldrarnas hus. Där bjöds det på varm choklad och småkakor. Det sjöngs en hel del julsånger. Mysfaktorn var hög!


Efteråt åktes det en del pulka. Lina och jag tog en uppåkt backe nere vid månvägen ända tills det var dags för Kalle Anka på TV. Då gick vi in i värmen och visslade till tomtarna och förundrades över mössens förmåga att sy vackra balklänningar.

Efter Kalle dukades julmaten fram på bordet. Julskinka, gravad lax, sill, Jansons frestelser, varmrökt lax, rödbetssallad, prinskorv, köttbullar, korv, leverpastej, kycklingterrin mm. Matilda verkar sugen på bilden!


Kycklingterrin gjordes för två år sedan (då utan recept) och var uppskattad, så det blev en repris på den i år. Här kommer receptet:

12 presoner
Tid: 30 minuter + 1 dygns marinering + ca 45 minuter i ugnen

1Kg urbenad kyckling (bröst och lår)
1 1/2 msk franska örter
1 tsk malda blandade kryddor (t ex nejligka, kanel, ingefära och kryddpeppar)
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 msk salt
malen vitpeppar
1 msk gelatinpulver
1 dl hackad persilja

1. Ta bort skinn, senor och hinnor från kycklingköttet. Skär köttet i grövre tärningar, strö över de franska örterna och de malda blandade kryddorna. Riv vitlöksklyftan, blanda med olivoljan och rör ner i kycklingen. Blanda väl, täck över och marinera i kylskåp över natten.

2. Sätt ugnen på ca 125 grader. Ta fram kycklingbitarna. Salta och peppra dem och blanda i gelatinpulvret och sist den hackade persiljan.

3. Skölj ur en pateform som rymmer 1 liter och klä den med plastfolie för ugn. Se till att du får folie över att täcka formen med. Tryck ner kycklingen ganska hårt, banka formen lite på bordet. Täck formen med det överhängande plasten. Gör några hål i plasten och ställ patéformen i en ugnssäker form med lite vatten i.

4. Baka i ugnen ca 45-50 minuter. Kolla med en termometer, när temperaturen had nått 65-70 grader är terrinen färdig. ta upp den och låt den svalna, gärna under lätt press.

Under julbordet ringde vi till tomten som sa att han hade vägarna förbi. Renarna hade fått nekat inflygningstillstånd över Hölö och parkerade därför vid motorvägen. Linas förhoppningar att få se dom svävandes över taket gick därmed i kras. Mycket riktigt dök han upp lagom till att magarna var fyllda med julmat och borden dukats av.


Efter lite trugande skakade Matilda hand med tomten och tackade för presenten som hon hade fått ur tomtens påse. Det blev en skön julafton och i år var det leksaker som blev den stora grejjen. Samuel fick en radiostyrd helikopter, och själv fick jag en lastbil i tekniklego som ska byggas en kväll när det börjar bli lite långtråkigt...

God Jul!

//Marcus

Inga kommentarer: