12 presoner
Tid: 30 minuter + 1 dygns marinering + ca 45 minuter i ugnen
1Kg urbenad kyckling (bröst och lår)
1 1/2 msk franska örter
1 tsk malda blandade kryddor (t ex nejligka, kanel, ingefära och kryddpeppar)
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 msk salt
malen vitpeppar
1 msk gelatinpulver
1 dl hackad persilja
1. Ta bort skinn, senor och hinnor från kycklingköttet. Skär köttet i grövre tärningar, strö över de franska örterna och de malda blandade kryddorna. Riv vitlöksklyftan, blanda med olivoljan och rör ner i kycklingen. Blanda väl, täck över och marinera i kylskåp över natten.
2. Sätt ugnen på ca 125 grader. Ta fram kycklingbitarna. Salta och peppra dem och blanda i gelatinpulvret och sist den hackade persiljan.
3. Skölj ur en pateform som rymmer 1 liter och klä den med plastfolie för ugn. Se till att du får folie över att täcka formen med. Tryck ner kycklingen ganska hårt, banka formen lite på bordet. Täck formen med det överhängande plasten. Gör några hål i plasten och ställ patéformen i en ugnssäker form med lite vatten i.
4. Baka i ugnen ca 45-50 minuter. Kolla med en termometer, när temperaturen had nått 65-70 grader är terrinen färdig. ta upp den och låt den svalna, gärna under lätt press.
Under julbordet ringde vi till tomten som sa att han hade vägarna förbi. Renarna hade fått nekat inflygningstillstånd över Hölö och parkerade därför vid motorvägen. Linas förhoppningar att få se dom svävandes över taket gick därmed i kras. Mycket riktigt dök han upp lagom till att magarna var fyllda med julmat och borden dukats av.
God Jul!
//Marcus
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar