Jag är en 34-årig mattokig, lyckligt gift 2-barnsmamma. Jag har tur som är hemma med mina barn och kan tillbringa en del tid vid spisen.
Inte fastkedjad, men aldrig långt borta.

tisdag 1 juli 2008

Konsten att köpa diskmaskin

Förra veckan slutade vår begagnade Bosch diskmaskin att pumpa ut vattnet. Hade ner pumpen och hittade lite skrot som fått impellern i pumpen att fastna. Missljudet försvann, men likväl pumpade den inte ut vattnet! När man starade om pumpade den ut, men inte i slutet av körprogrammet.

Maskinen åkte ut, och hela familjen drog till shoppingcentret i Moraberg. På Elgiganten hittade vi ett exemplar som vi ville ha. Tyvärr var det enligt säljaren endast demoexemplaret kvar, om vi nu inte kunde vänta någon vecka på leverans. Vi behövde maskinen nu, så jag kunde tänka mig demoexemplaret om han kastade med fronten på köpet. Efter lite prut så fick jag maskinen och frontlucka för 1100 kr billigare. 

Väl hemma med den inplastade maskinen visade det sig att det var ett annat exemplar, samma märke och modell, men denna hade tejpklister på frontluckan (rostfria). Hm...   så dom hade fler exemplar - vad är det för skumt med detta börjar man naturligtvis fundera. Vi fick bort klistert med 5-56 (tips på nätet) och drog igång en maskin. Den gick och lät normalt som en diskmaskin ska, men efter ett tag när den inte slutade, började vi undra. Pumpen fortsatte att gå även när vi slog av huvudbrytaren på diskmaskinen! Det enda som fungerade var att skruva ut proppen i källaren. I manualen stod det att det enda som kunde göras vid detta fel var att kalla på service.

Det blev till å handdiska under helgen.

På måndag morgon var vi på Elgiganten med maskinen i luckan på bilen och kvittot i handen. Vi fick pengarna tillbaka och ingen på bygget verkade förvånad (av någon anledning...)

Vi for vidare till MediaMarkt och tittade på arsenalen diskmaskiner där. Till slut fastnade vi för ett märke med bättre renome. Miele. Nu kan inget gå fel tänkte vi. Jag till och med drog vårt misslyckade köp på Elgiganten för säljaren som här ingav ett bättre förtroende. Jag skojjade och sa att han inte fick sätta oss på pottkanten som den förre säljaren gjorde. 

Det fanns en Miele på lager - allt bra hittills. Jag hämtade ut en maskin, packeterad i kartong, direkt från fabrik. Inget fuffens. 

Väl hemma börjar installationen. Maskinen är snygg och kommer passa perfekt. Fram med måttbandet - gissa vad som har hänt! Vi har en maskin som är för hög, när den står i sitt nedersta läge. Den går inte in! Vi har haft tre diskmaskiner i detta kök och den fjärde passar inte. Man trodde ju att det var standardmått på diskmaskiner. Icke! Miele har en XXL variant. Ingen säljare talade om att 14 kuvert = 845 - 910 mm och att 12 kuvert = 805 - 870 mm! Det ska man lista ut själv. Vårat "hål" är 825 mm högt så maskinen är 20 mm för hög. När vi sedan ringer till MediaMarkt berättar personalen att det finns två skyltar på samma maskin (vi minns bara en) att den finns i 12 resp 14 kuvert.

Men han verkade ha fått dåligt samvete så han ringer tillbaka efter en stund och erbjuder sig att ta tillbaka maskinen, pengarna tillbaka - alt. att vi tar en annan maskin. För på MediaMarkt tar man egentligen inte emot en obruten förpackning trots 30 dagars öppet köp. Elgiganten hade i a f inte denna policy. Nästa dag får vi veta att dom kan få hem en Miele med samma "prestanda" som den vi har och till samma pris och som dessutom har standardmått. Levereras om 1-2 veckor. Vi vill ju ha den så vi får fortsätta handdiska ett antal dagar till. 

Det ska inte vara lätt att köpa en diskmaskin. Köp inga udda märken (cylinda, asko, upo mfl) och inte på Elgiganten och definitivt inga demoexemplar. Kolla med säljaren att dom inte skickar hem en maskin som INTE har standardmått om du nu inte är ute efter en XXL som tar 14 kuvert. 

Det som återstår att se är om Elgiganten lyckades föra tillbaka pengarna på mitt kort eller inte. Jag får bevaka mitt AE konto online under närmaste dagarna...

It ain't over til' its over - Bad start on the vacation...

//Marcus


2 kommentarer:

Anonym sa...

Ojojoj vilket strul... Hoppas att nästa maskin kommer tjäna er som den ska och att fortsättningen på er semester blir mycket bättre!!

Jag hoppas på fler av Bellas lättlagade smarriga recept!!

bless!
/Jessica på labbet

Anonym sa...

Vi hade oxå massa strul när vi skulle köpa vår diskmaskin till Fornhöjden på ElGiganten i Moraberg. Efter 4-5 veckors väntetid (de lovade 1-2 veckor) fick vi en annan dyrare maskin prutat en fet summa pengar, så vi blev nöjda till slut ändå.
//Ed