Jag är en 34-årig mattokig, lyckligt gift 2-barnsmamma. Jag har tur som är hemma med mina barn och kan tillbringa en del tid vid spisen.
Inte fastkedjad, men aldrig långt borta.

onsdag 23 juli 2008

Bruksmiljörer och gamla slott

Dag två och tre på vår lilla resa fortsatte med bruksmiljö efter bruksmiljö och tyckte att det var fantastiskt mysiga och spännande miljöer. Ungarna älskade att springa omkring, klättra och utforska dessa gamla byggnader och masugnar som vi stannade till vid.

Det första vi gjorde var dock att stanna till vid modelljärnvägens hus i Alunda och titta på miniatyrlandskapen och modelltågen som byggts. Barnen fick själva styra flera av tågen och Lina blev fast en lång stund med ett lok från schweiz med malmvagnar.


Några av bruksmiljöerna som vi besökte var Wira, Gimo, Vällnora, Bennebol, Ortala, och Edsbro bruk.


I denna masugnen (Vällnora) klättrade Bella och jag in i. När vi kom ut var våra fötter kolsvarta! Det rann en liten bäck som vi tvättade fötter i och fick bort det värsta.



I Edsbro hittade vi en fornborg (Lundboborg) från 500 talet e.Kr som barnen associerade med Ronja rövardotter och Mattisborgen. Promenaden dit gick verkligen genom en "Mattisskog".

Senare i Mörby fann vi en gammal slottsruin som vi fick kämpa lite för att komma till. Den låg ute på en kulle somvi fick promenera över ängar och på stigar för att komma till. Det fanns lite "Bränslor" som Lina kallade dom som vi fick akta våra bara ben ifrån. Ljudet från "hoppgräsorna" förgyllde tillvaron och promenaden samt dofterna av omgivande åkerlandskap och sommaräng fyllde våra näsborrar med välbehag. Solen gassade på och när vi kom fram till slottskullen var det skönt att få skugga från dom stora ekarna. Tyvärr var slottet stängt eftersom fridlysta fladdermöss håller till i ruinen så det blev "bara" en promenad runt slottet. Scener ur Kalle Blomkvist är inspelade från denna slottsruin när de leker röda vita rosen med sina ärkefiender.


Bokköket i Bennebols bruk - Cook book heaven! Här träffade vi Inger Ärlemalm, en äldre kvinna som sålde kokböcker och hade skrivit flera böcker i ämnet. Gården är till salu så Bokkökets dagar äro räknade. Marie är glad att hon hann dit innan det går i graven. Hon fick med sig tre böcker med fokus på grytor som hon siktar på att prova i sin slow cooker.

Birgittagrottan i Finsta fick ett besök utav oss. Vi promenerade även till Birgitta källan som visade sig vara ett kvadratiskt litet hål i marken med en blomsterrabatt runtomkring.


Vi hann även med bad ute på Väddö och glass i Grisslehamn en kväll. Eftersom jag är uppväxt på västkusten kan jag ibland sakna skymten av det öppna havet, så det var lite speciellt att få komme ut till Grisslehamn och se havet utan en massa öar i vägen.

Inga kommentarer: