Hejsan alla trogna! Ursäkta dröjsmålet med nya inlägg. Livet kom ikapp och tog över. Men nu TAR jag mig tid för att sprida lite bra recept. I måndags gjorde jag köttfärssås. Medel-Svenssons klassiker kan tyckas men jag får kalla den Medel-Karlssons köttfärssås för det var den bästa jag ätit på år & dag. En mycket god och lite nyttigare sås som ska puttra länge på spisen. Pga tidsåtgången så rekommenderar jag ett riktigt storkok som delas upp i påsar och fryses in. Gott i lasagne, pastagratäng, moussaka (med aubergine eller potatis).
Medel-Karlssons köttfärssås ca 10 port
4 gula lökar, finhackad
200-300 g rotselleri i små tärningar
smör/olja att steka i
1 kg köttfärs
2 burkar tomater (á 400 g)
4-5 dl vatten (mer vatten om vin fattas)
3 buljongtärningar
ev. 2-3 dl rött eller vitt vin (hade inget hemma, smakade utmärkt ändå)
1 dl tomatpuré
1 tsk socker
2 tsk salt
svartpeppar ur kvarn
lite rosépeppar
lite paprikapulver
ev. oregano eller basilika
3-4 vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde
Fräs lök & rotselleri i fettet en liten stund. Flytta över i en stor gryta.
Fräs köttfärsen lite i taget. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll skyn i grytan. Häll oxå i tomaterna med sitt spad och späd med vatten. Puttra ca 45 min på svag värme med locket lite på glänt. Rör om ibland.
Lägg i buljongtärningar, vin, tomatpuré och kryddor. Späd ev. med mer vatten. Låt puttra ca 30 min till.
Smaksätt på slutet med pressad vitlök och kanske mer kryddor. Häll även i grädden. Koka ca 10-15 min utan lock så att såsen blir ganska tjock i konsistensen. Smaka av.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar