Jag är en 34-årig mattokig, lyckligt gift 2-barnsmamma. Jag har tur som är hemma med mina barn och kan tillbringa en del tid vid spisen.
Inte fastkedjad, men aldrig långt borta.

söndag 4 november 2007

Söndagsmiddag

Idag lagade vi kyckling i ugnen tillsammans med en härlig kompott av rotsaker. Vi hittade timjan ute i trädgården fast än det är november och lade på kvistar ovanpå rotsakerna. Efter en stund i ugnen spred sig den ljuvaster doften på övervåningen i vårat hus. Efter 20-30 minuter hade kalaset fått en fin gyllenbrun färg (både kycklingen och rotsakerna) och ställdes fram för att avnjutas tillsammans med våra gäster för dagen.


Sallad och brunsås var tillbehör på var mans tallrik och gav extra piff och färg till tallriken. Det är ju alltid nyttigt med lite grönt också.


I Frankrike äter man länge och vi förklarade för vår amerikanska gäster att vi siktade på en liknande middag idag. Fransmännen kan ju hålla på och äta middag i tre timmar utan problem. Efter huvudrätten dukade vi fram lite "fromage". Olika ostar på en bricka tillsammans med torkad aprikos och tranbär samt nötter. Lite kex och olika hårdbröd samt fikonmarmelad blev tillsammans med osten en succé. Den ena amerikanen hade aldrig ätit en ostbricka, så det var en ny upplevelse. Marie tipsade om att detta skulle slå hos de amerikanska kvinnorna som picknick korg på en date.


Sedan osttallrikarna dukats undan blev det efterrätt/dessert. Marie hade gjort smördegsformar som fylldes med körsbär från Frankrikeresan i somras och en god sås gjord på creme fraiche och vaniljsocker. Inlagda aprikoser går också bra, men körsbären passade både smak och färgmässigt bättre. Tyvärr blev bilden lite suddig, men ni förstår ändå visuellt att det smakade gott.


När allt var uppätet hade vi avverkat lite drygt 2 timmar, så vi hamnade inte så långt efter en typiskt Fransk middag, eller vad säger ni Daniel, Helen och Malena?

//Marcus

1 kommentar:

Anonym sa...

Jo, både jag och Daniel är överens om att ni nästan lyckats. Det enda som saknades var lite tilltugg att servera innan man sätter sig till bords. Det är ofta lite pistagenötter, snacks (typ salta pinnar fast kringlor och "puffade chips") tillsammans med en kanna vatten och olika sorters saft som man får blanda själv.

P.S Ostbrickan såg riktigt smaskig ut! D.S