Jag är en 34-årig mattokig, lyckligt gift 2-barnsmamma. Jag har tur som är hemma med mina barn och kan tillbringa en del tid vid spisen.
Inte fastkedjad, men aldrig långt borta.

måndag 27 juli 2009

Kantareller och Uppsala


Drog iväg på en utflykt till Uppsala idag. Det är ju Sveriges 4:e största stad och vi har aldrig varit där! Har dessutom spenderat en del av semestern med att läsa Herman Lindkvists Historia om Sverige och våra regenter. Gustav Vasa, Erik den XIV, Johan den III m fl.

I domkyrkan ligger Gustav Vasa begravd i en sarkofag med sina två fruar vid sin sida. Vi besökte Vasaborgen där Erik den XIV:e tog kål på Sturarna i ett något förvirrat tillstånd. Såg även Silverbibeln inne på Universitetsbiblioteket som Gustav II Adolf erövrade när Svenskarna intog Prag i mitten av 1600 talet.

En trevlig stad och det var mysigt att gå omkring med dessa intressanta platser så centralt i stan. Vi parkerade nedanför domkyrkan framför saluhallen. Innan vi skulle åka hem hade vi hittat ett stånd på stan där man sålde jordgubbar, bigarråer, hallon och kantareller. Köpte man ett kilo kantareller fick man det för 99 kr istället för 149 kr per kilo (om man handlade mindre än ett kilo). Under våra 13 år som gifta har vi aldrig haft kantareller hemma, så vi tänkte att det var värt ett försök. Marie är inte förtjust i färsk svamp, så det var främst på mitt initiativ.

Innan vi hoppade in i bilen med kantareller och en påse bigarråer, gick vi in i saluhallen för att införskaffa lite ost. Marie hade bakat bröd dagen innan, vi har Maries syster, man och barn på besök och vi tänkte att lite goda ostar till det goda brödet inte skulle vara fel som kvällsvard. Tyvärr kommer vi inte ihåg vad dom heter... En var från Väddö och var lite Brieliknande, en annan var otroligt god och den tredje var inte lika god (uttömmande va?!) men skulle enligt damen bakom disken passa bra till bigarråerna.

Väl hemma, putsades kantarell efter kantarell med borste. Skar upp ca 300 gram efter utfrågning vilka som hade intresse av en kantarellsmörgås. Sedan smörstektes dom, saltade och pepprades (vitpeppar) och därefter på med grädde som fick sjuda av vätska så att såsen blev krämig och god. Skar upp lite bröd som åkte in i grillen för att få en gyllenbrun yta. Därefter på med svampen och ett litet grönt blad basilika. Gott!


Av oss sju som åt kvällsmat, var det fyra likadana tallrikar som på bilden ovan. Dom andra tre vet inte vad dom gick miste om ;O)

Resten av kantarellerna skars upp och frystes in. Enligt kunniga på nätet fyller man på med kallt vatten och fryser in. När man sedan tinar upp blir dom som om dom vore färska. Vi får väl se, nästa gång jag gör kantarellsmörgåsar på nybakat bröd.

1 kommentar:

tenah sa...

Hej Mari,

letade runt på internet och kom till din blogg. Förstår att du gillar att laga mat och du kan vara den jag söker. Gifter mig i Hölö K:a nästa helg dvs 22augusti och letar med ljus och lykta efter personal. Bröllopsfesten äger rum på Wij Gammelgård. Har hitills 2 nissar och 2 som grillar men behöver någon som är flitig i köket och kan ta hand om den stationen. Vi kommer ha grillbuffé och till det så blir det rostad sötpotatis, kokt färskpotatis, 2 olika sallader och sen nybakt bröd och olika kalla såser. Låter det intressant? Skulle vara helt fantastiskt om du kunde ställa upp, självklart får du betalt. Mejla mig på tina@salokas.se om du vill hjälpa oss :-)