Jag är en 34-årig mattokig, lyckligt gift 2-barnsmamma. Jag har tur som är hemma med mina barn och kan tillbringa en del tid vid spisen.
Inte fastkedjad, men aldrig långt borta.

söndag 17 april 2011

KYLSKÅPSBRÖD

Ett kylskåpsbröd är något alldeles übersmart. Man blandar en deg direkt i en plastlåda med lock. Jäser några timmar i rumstemperatur och ställer sen in hela härligheten i kylen. Där kan degen förvaras i 2 veckor!!! När du behöver färskt bröd så tar du en klump från lådan och bakar ut. Är det smart eller jättesmart? Vad säger ni? Jag tycker ni ska prova. Det blir gott oxå. Det är en grunddeg, inget spännande i sig men man kan variera med olika smaksättningar, göra foccacia, fyllda bröd osv. Man kan tom använda degen till pizzabotten.


KYLSKÅPSBRÖD 4 bröd


7 dl ljummet vatten

1 tsk (7 g) färsk jäst

drygt 2 tsk salt

14 dl Änglamarks vetemjöl (eller vetemjöl special)


Blanda alla ingredienser i en plastlåda med lock. Knåda inte, det behöver inte blandas perfekt och jästen behöver inte lösas upp i jästen. Jäs i rumstemperatur 2-5 timmar. Nu kan du baka ut degen om du vill. Bäst resultat får man om degen förvaras i kyl ett tag, upp till 14 DAGAR. För varje dag som går får degen mer smak. Degen kan även frysas i delar i en lufttät burk och tinas i kylen över natten.


När du ska baka tar du en bit deg, ungefär så stor som en grapefrukt. Forma till ett bröd med mjölade händer. Se till att degen är sträckt på ytan, en glutenrock. Lägg på ett mjölat bakplåtspapper. Jäs ca 40 min. Under tiden värmer du upp ugnen till max med plåten inne.


Mjöla brödet och snitta med en brödkniv. Lägg över brödet på den varma plåten och sänk värmen till ca 200°. Grädda till 98° ELLER tills brödet låter ihåligt när du knackar på det i botten. Ca 25 min.


OBS! När degen är slut, diska inte lådan!!! Blanda genast en ny deg i bunken.


Varianterna:


Olivbröd - platta ut en degklump på mjölat bakbord. Strö på kärnfria oliver och rulla ihop. Forma ett runt bröd som vanligt med glutenrocken. Jäs och grädda som vanligt.


Tapenadebröd - gör grundbrödet men minska på saltet med 1/2 tsk. Öka mjölet till drygt 15 dl. Blanda i knappt 2,5 dl tapenade. Gör som vanligt. Kan förvaras i kylen max 7 dgr.


Tomat - och parmesanbröd - forma ett runt bröd med glutenrock. Kavla eller platta ut till en rektangel. Pensla med olivolja. Strö över hackade, soltorkade tomater i olja, ca 1 dl. Sprid ut ca 1 dl riven parmesan över tomaterna. Rulla försiktigt ihop till en rulle, stoppa in ändarna under. Jäs ca 1 timme. Pensla med olivolja och snitta. Baka som vanligt fast i 200-225° i 30-35 min. Låt svalna innan det skärs upp.


Foccacia - platta ut en degklump på en plåt täckt med mycket olivolja. Olja händerna så går det bra. Strö över flingsalt. Lökringar, körsbärstomater, oliver eller skivad, rå potatis blir oxå gott. Låt vila 20 min medan ugnen blir varm, ca 180-200° blir bra. Sätt in brödet och grädda ca 25 min. Äts varmt, funkar utmärkt som lunch.


Pizzabotten - kavla ut en bit deg på mjölat bakbord. Värm ugnen till max med plåten inne. Pizzabotten behöver inte jäsa. Lägg på valfri fyllning, inte för mycket fyllning bara, då blir pizzabotten lätt blöt. För över pizzan på den förvärmda plåten. Grädda!

5 kommentarer:

Mathias sa...

Tack för bra recept, ska prova det när jag har hittat alla mina baksaker och kommit ordning lite mer.

Charlotte sa...

tack marie! låter riktigt smart, ska absolut testa!

Marie sa...

Hej Mathias! Välkommen hit. Jag kommer lägga ut fler smarta bröd inom de närmaste veckorna. Ska bara översätta och testa och skapa lite först. Lycka till!

Charlotte, jag vet att du ville komma på brödkursen, det här brödet gjorde vi. Jag hade kur i lördags och jag tyckte iaf att vi hade jättekul. Så är det ju när man är en brödnörd och får prata många timmar om sitt stora intresse. Vi hann tyvärr inte färdigt. Flera saker blev inte av, så jag får nog ha e fortsättningskurs för de som var här. Om du ska komma någon gång, kanske tillsammans med flera andra långväga gäster, så ska vi nog ha en hel lördag till förfogande.

Anonym sa...

Gjorde focaccia till lunch i dag och provade potatis och lök på den ena och så parmesan och soltorkad tomat på den andra. Blev super och tänk så enkelt, jag fick nackspärr i går men gav A instruktioner så han rörde ihop den enkla degen i går och i dag kunde vi äta en enkel men supergod lunch. Så toppen och enkelt. Nu ska jag alltid ha någon deg i kylskåpet, tala om snabbmat! Tack!

Emmally sa...

Asså Marie! Det här är den bästa uppfinningen någonsin tror jag! Nu har jag gjort foccacia, tomat och parmesanbröd, pettole (friterade degbollar), och pizza på stenen flera gånger. Det går så snabbt och är HUR gott som helst... Seriöst... tack så mycket för detta! Jag har ju en extra kyl i källaren så jag har dubbelsats därinne nästan jämt nuförtiden. Uberbra och ubergott!