Jag är en 34-årig mattokig, lyckligt gift 2-barnsmamma. Jag har tur som är hemma med mina barn och kan tillbringa en del tid vid spisen.
Inte fastkedjad, men aldrig långt borta.

tisdag 17 maj 2011

LÅNGLAGAD CITRONKYCKLING MED BULGUR

Coop har ett bra recept på kyckling. Eller bra inspiration till att skapa ett nytt recept vill säga. Som vanligt tror jag på det barnsliga utrycket: Kan själv! Prova gärna Coops eller mitt recept.

LÅNGLAGAD CITRONKYCKLING MED BULGUR ca 4 port

1 dl olivolja
1 kyckling, styckad och skinnet borttaget (valfria kycklingdelar går oxå bra)
1 strimlad lök, röd eller gul
färsk eller torkad timjan
pressad saft av en citron
1/2 tsk salt
svartpeppar
1 hönsbuljongtärning
vatten så det knappt täcker kycklingen
ca 1 dl oliver
citronklyftor

Krydda kycklingen med salt och peppar. Fräs den i oljan i en gryta som kan stå i ugnen. Lägg i resten av ingredienserna utom oliverna. Sätt på locket och ställ in i ugnen på 80-100°. Låt stå i flera timmar. Sen lägger du i oliverna och citronklyftorna. Låt stå ngr timmar till. När kycklingen är så mör att den trillar av benen så tar du ut grytan. Lyft försiktigt upp kycklingen (håll varmt) och sila av oliverna. Häll rätt mängd av vätskan (enl bulgurförpackningen) i en kastrull och koka upp. Häll i bulgur och koka enl anvisningarna. Lägg upp den färdiga bulguren på ett stort fat, lägg på kycklingen och oliverna. Servera med en god sallad och ädelostdressing. Dressingen blir oxå till en kall sås till kycklingen.

ÄDELOSTDRESSING

Smula en bit ädelost (blå eller grön, mild eller stark), min brukar vara ngr cm stor. Blanda med en skvätt grädde och lite fil eller naturell yoghurt. Smaka av med salt, peppar och socker. Försiktigt med saltet bara.

Inga kommentarer: