Jag är en 34-årig mattokig, lyckligt gift 2-barnsmamma. Jag har tur som är hemma med mina barn och kan tillbringa en del tid vid spisen.
Inte fastkedjad, men aldrig långt borta.

söndag 7 december 2008

Åby gård II

I maj var Marie på Åby gård och handlade kött för en hel del kontanter - men det har räckt i drygt ett halvår. Dessutom har man märkt en påtagligt bättre kvalitet på köttet än det man handlar i affären, speciellt efter alla avslöjanden som började med Ica Maxi's sätt att handtera och "återvinna" kött i diskarna.

När det nu var planerat igen, så hakade jag på bara för att få uppleva hur det är att handla på denna omtalade gårdsbutik och jag måste säga att den inte såg mycket ut för världen. En lerig gårdsplan med en del bilar parkerade. Det luktade kodynga och gödsel. Butiken var en dörr längst en ladugårdsvägg i mörkret. Vad är det man säger om pärlor och svin? Här visade det sig finnas en pärla... Öppetiden denna lördag var 15:00 - 18:00.


När vi väl klev innanför dörren fick vi vänta då det var ett antal personer före oss i kön. Vi plockade åt oss någon korv och väntade på vår tur. Marie hade ringt in och beställt en köttlåda och en finlåda. Julskinkor var till salu, så vi ringde min mor om hur mycket vi skulle köpa med oss för att täcka familjens behov i jul (vi blir några stycken - typ 23).


Slutligen ropades vårt nummer upp utav den enda expediten i denna lilla gårdsbutik. Vi fanns på listan och efter några sekunder var hon tillbaka med en kartong och en kasse med kött. Utöver detta blev det som sagt en skinka på knappt fyra kilo, rökt skivad skinka och 1,6 kilo falukorv. Allt producerat och tillverkat på gården.


Väl hemma igen efter drygt en timmas bilkörning så delade vi upp köttstycken, vägde upp och fryste in allt från biff, inner-, ytterlår till filé, ryggbiff och bogstek. Allt var av fantastisk kvalitet! Köttfärsen var slut, eller snarare delarna som dom mal ner till köttfärs. Många hade varit där och införskaffat sitt kött till julens köttbullar, så det var tyvärr slut! Det får bli nästa gång. Vi får hoppas att Maxi sköter sig under det närmaste halvåret.


Högrev med ben och en fantastisk vacker entrecóte med fint insprängt fett i köttet.


Marie hade hemmagjort "bake off" bröd i frysen som vi tog fram och gräddade i ugnen. Den skivade rökta skinkan åkte fram och jag packade ett antal skivor i en avsvalnad fralla med smör. Ett stort glas mjölk sköljde ner två utsökta kvällsmackor.


Jag frågade Marie på vägen hem om det inte fanns någon liknande gård, fast närmare? Det är ju en bit att åka till Uppsalatrakterna för att handla kött. Hon har letat och frågat runt utan att finna något. Så om någon av er vet om det finns gårdsslaktare i närheten av Järna, Nyköping eller omnejd, så får ni gärna flika in en kommentar med vägbeskrivning! Tills dess, så blir det Åby gård 3 ggr / 2 år typ.

//Marcus

2 kommentarer:

Anonym sa...

I stigtomta utanför Nyköping finns ett gårdsslakteri. Stigtomta slakteri AB. De har KRAV-godkänt kött av lamm nöt och gris.

Googlar man på dem hittar man att de fått pris, men ingen hemsida vad jag kunde se...
/Jessica i Nyköping

Marie sa...

Tack! Vi ska kolla upp och se vad dom har i form av köttfärs då det var slut på Åby gård nu senast när vi var där.

//Marie