Jag är en 34-årig mattokig, lyckligt gift 2-barnsmamma. Jag har tur som är hemma med mina barn och kan tillbringa en del tid vid spisen.
Inte fastkedjad, men aldrig långt borta.

söndag 4 oktober 2009

KÖTTFÄRS x 2

Köttfärs är ju en riktig klassiker inom vardagsmaten, men det kan bli lite tradigt med samma gamla rätter. Köttfärssås, lasagne, köttbullar osv. Om man vill förnya sig finns det några olika vägar att gå. Det internationella köket, mattidningarnas recept (ofta med konstiga och/eller dyra ingredienser), tv-kockarna eller ngt alldeles eget påhitt. Sen finns det ytterligare ett sätt - se bakåt. Bra när man kör bil och även bra i matlagningsvärlden. Gamla recept har väldigt mycket att ge. Ofta används resterna upp på ett både smart och tilltalande sätt. Här kommer ett sådant recept, från en låda med kort, bild på ena sidan och receptet med tips på andra. Så är det någon som har en gammal receptkortlåda så är det: Varianter med köttfärs 8 Kort nr 54. För er andra så kommer receptet här:

GRÄDDIG PYTT PÅ FÄRS 4 port

1-2 gula lökar
6 medelstora potatisar, helst fast sort
2 msk smör
100 g rökt skinka
250 g köttfärs (valfri sort)
1 ättiksgurka eller 1 dl smörgåsgurka utan spad
1,5-2 dl grädde
1 msk senap
salt, svartpeppar
(syltlök)
(1/2 dl klippt persilja)


Finhacka löken. Skala potatisen och skär den i tärningar. Fräs i smöret tills det har fått lite färg. Salta och peppra lite lätt. Sänk värmen och stek potatisen mjuk under omrörning.

Skär skinkan i små bitar och fräs den i en annan stekpanna. Lägg i köttfärsen och stek den färdig. Salta och peppra även här lite grann. Häll detta över potatisen. Hacka gurkan fint och rör ner den. Blanda ihop grädde och senap och rör ner i pytten. Lägg ev i lite syltlök. Låt grädden koka upp och smaka av. Strö ev över persilja. Servera med inlagda rödbetor eller chilisås.

UTLÅTANDE: En överraskande god rätt. Tar lite tid att laga men är inte dyr eller svår. Alla tyckte mycket om den.


Nu till det internationella. Indonesiskt i det här fallet. Dessa köttbullar är kryddade med en av mina favoritkryddor, spiskummin. Spiskummin används mycket i flera olika länder, Mexico, Indien, Mellanöstern och så klart Indonesien.

INDONESISKA KÖTTBULLAR MED TOMATNUDLAR 4 port

2 skivor vitt bröd (grövre sorter går oxå bra)
1 dl vatten
1 msk potatismjöl
1 msk soja
2 tsk koriander
2 tsk spiskummin
1/2 tsk riven muskotnöt
1 ägg
1-2 tsk sambal oelek
500 g nötfärs (går att byta mot blandfärs men då blir det inte Indonesiskt. Indonesien är muslimskt.)
olja
1 burk krossade tomater
1 finhackad gul lök
2 skivade vitlöksklyftor
1 msk soja
(lite vatten)
ca 250 g äggnudlar

Lägg brödet i vattnet tillsammans med potatismjöl och soja. Låt svälla ngr minuter. Blanda sönder. Häll i kryddorna och ägget. Blanda. Rör noga ner färsen. Forma små köttbullar och stek dem i oljan. Lägg över dem i en skål när de är klara.

Fräs lök och vitlök i lite olja i en kastrull, de får inte ta färg. Häll på tomatkross och soja. Låt koka minst 5 min. Späd ev med vatten om det blir för tjockt. Smaka av med salt och peppar.

Koka nudlarna enligt beskrivningen. Häll av vattnet och blanda nudlarna med tomatsåsen i stekpannan. Lägg över köttbullarna. Servera.

UTLÅTANDE: Köttbullarna hade en ovan men god smak. Konsistensen var mycket bra. Tomatnudlarna var en smart rätt som kan användas till andra rätter.

3 kommentarer:

Monica sa...

Bra att du påminde om din matblogg, Marie! Precis vad jag behöver för att få upp matinspirationen igen. Förresten var du alldeles totalt vrålsnygg i söndags! Tänk att jag är släkt med dig... /Monica

Marie sa...

Åh, vad glad jag blir för din komplimang! Jag kände mig snygg och det är ju det viktigaste, men att få höra det förhöjer det hela lite grann. Tack!

Ang. bloggen så är det ju "my mission" att speida matinspiration och vardagsmatstips. Kul att kunna lyckas med det.

Heliotropen sa...

Toppen att du är igång med recepten igen. Kan man få se en bild på hur du såg ut i söndags? ;)