SOPPA PÅ FÄNKÅL OCH VITA BÖNOR 4 port
1 pkt bacon
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 morot
1 fänkålshuvud, ca 200 g
1 msk tomatpuré
8 dl vatten
1-2 buljongtärningar (höns, grönsaks, ört)salt
1 burk avrunna vita bönor, valfri sort (ej i tomatsås)
1 krm vitpeppar
finhackad persilja
Klipp baconet i små bitar, Finhacka lök & vitlök. Skala moroten och skär i små, tunna bitar. Dela fänkålshuvudet, skär bort den hårda stammen inuti samt ev. blast. Skär fänkålen i tunna skivor.
Fräs baconet i en stor kastrull ngr minuter. Lägg i lök, vitlök, morot och fänkål och stek allt ca 5 min under omrörning. Häll på vatten och 1 buljongtärning, tomatpuré, vitpeppar och bönorna. Låt koka upp och sedan sjuda 10-15 min. Smaka av med salt och ev en buljongtärning till. Späd ev med mer vatten. Rör ner persilja precis innan servering.
Serveras med ett gott mjukt bröd, gärna med ost.
UTLÅTANDE: En mustig soppa som bara blir godare om den lagas en dag i förväg.
POTATISSOPPA MED MAJS OCH OSTSCONES 4port
3 potatisar
1 gul lök
1 klick smör
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 liten burk avrunna majskorn
1 grön paprika
5 dl mjölk
1 dl grädde
salt & vitpeppar
1 krm paprikapulver
OBS! PLOCKA FRAM ALLA INGREDIENSER TILL SCONES INNAN SOPPAN PÅBÖRJAS.
Finhacka löken, skala och tärna potatisen. Fräs lök och potatis is smör tills löken är mjuk och glansig, ca 3-4 min. Tillsätt vatten och buljongtärning. Låt koka på svag värme under lock ca 10 min.
Gör scones. Sätt in i ugnen.
Kärna ur och tärna paprikan.
Tillsätt mjölk, grädde, paprika och majs. Låt allt koka på svag värme ytterligare ca 10-15 min eller tills soppan har lite simmig konsistens och grönsakerna är mjuka. Smaka av med salt, peppar och paprikapulver.
OSTSCONES 225°
225 g vetemjöl
3 tsk bakpulver
en nypa salt
50 g smör, tärnat
125 g riven ost
(1 tsk senapspulver) om man vill
1,5 dl mjölk
Lägg alla torra ingredienser + osten i matberedaren, lägg i smöret och kör tills allt blir en smulig massa. Häll i mjölken och kör ngr sekunder tills det börjar klumpa sig.
Häll ut degen på en bakpappersklädd plåt. Med mjöliga fingrar, platta ut till 2 ovaler, Det behöver inte vara perfekt. Nagga med en gaffel. Pensla med lite mjölk. Grädda i 10-15 min. Låt svalna något innan de skärs upp.
UTLÅTANDE: Ostscones var ett överraskande gott tillbehör till soppa. Passar till det mesta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar