Jag är en 34-årig mattokig, lyckligt gift 2-barnsmamma. Jag har tur som är hemma med mina barn och kan tillbringa en del tid vid spisen.
Inte fastkedjad, men aldrig långt borta.

torsdag 21 maj 2009

Toscana - Italien

Vi kom hem för knappt en vecka sedan från Italien och har haft en finfin vecka i det vackra Toscana. Vi landade i Pisa med RyanAir och mötte vår hyresvärd som körde oss till biluthyrningen en bit bort (kom före alla andra bilhyrare). Sedan följde vi honom till en by ca 40 minuter från Pisa som heter Chianni. Denna lilla by ligger på en bergssluttning och huset var ett rustikt Italienskt 1700-tals hus med en 4-rumslägenhet på översta våningen - nyrenoverad och fräsch.


Vi installerade oss och fick en hel del matnyttig information av Antonio innan han lämnade oss för hemfärd till Pisa (!). För att nämna lite mer om vår hyresvärd så dök han upp mitt i veckan med ett stort fat fyllt med bakelser och undrade om vi var tillfreds med vår vistelse och om det fanns något han kunde göra för oss. Han var verkligen mån om att vi skulle ha det bra och att om det dök upp några problem så var det bara att ringa! Snacka om service minded! Nu hade han spenderat 160 minuter i bilen bara för vår skull. Vi kan därför varmt rekomendera denna trevliga lägenhet för den som vill bo bra och billigt i Toscana. Antonio hade även varit så omtänksam att han ställt fram en korg med pasta, tomatsås, lite kakor och en flaska vin.

Nästföljande dag var söndag - så vi lyckades ta oss till kyrkan i Pisa och träffa Italienska medlemmar. Vi såg naturligtvis det lutande tornet och senare på kvällen när vi var hemma och hade införskaffat en hel del förnödenheter på Carrefour så lagade vi till en Pasta Carbonara som var riktigt god!


Bara pastan i sig var en upplevelse. Marie fick till den riktigt fint al dente och carbonarasåsen bestod av stekt bacon, grädde, riven pecorino (ost från trakten), äggula, peppar nervarvat i pastan. Som sidotillbehör stekte vi upp zuchini med lite vitlök.

Under veckan reste vi runt till en rad olika platser. Vi var i Volterra och fick se alabasterstatyer i alla dess former. Vackra gamla byggnader och kyrkor, vindlande gator och gränder, intressanta museer, spännande butiker, cafeer och restauranger. San Gimgiano, Siena, Lucca, Florence, Livorno, Cescina, Lari, Terricciola och en rad småstäder som susade förbi ute på de vindlande landsbygdsvägarna. Inte långt från Chianni föddes Andrea Boccelli. Som kuriosa kan tilläggas att hans familj säljer traktorer och utrustning till bönder. Dessutom hette en restaurang oxå Boccelli.

Maten kommer jag nu fokusera på lite närmare. Vi hade en hel del spännande matuppleveelser under vår resa. Dels var det ett konststycke att gå på restaurang samtidigt som Matilda skulle sova, men vi lyckades dom flesta gångerna. Vi tog helt enkelt med henne, sovandes i barnvagnen. Det fanns flera spännande restauranger i Chianni där vi provade "riktiga" pizzor, åt vildsvinsstuvningar, möra köttbitar, antipasti bestående av salami, parmaskinkor, ost, bruchetta mm.

Frukost hemma i lägenheten bestod av nybakat bröd från närliggande bageri. Ost (Pecorino i olika mognadsfaser), salami, skinka, juice, yoghurt och frukt. Riktigt gott! Enda nackdelen med brödet (för Maries del) var att man fick ont i gommen efter ett tags tuggande.


Pasta med köttfärsås på ett turisthak i Volterra - gott, men ett turisthak som sagt. Vi försökte därefter undvika tursithaken då dessa kändes så "opersonliga".


Lunch hemma med buffelmozarella och tomater. En god sallad med dressing till!


Längst ner i backen - eller "uppfarten" till Chianni fanns en restaurang som Antonio rekommenderade. Dom lagade mat ur det Toscanska köket och gjorde det gott och billigt. Hare och plommon i en härlig kryddblandning syns på bilden ovan.


Lunchbuffe i Lucca. För en 100-ing var fick vi äta så mycket vi ville från ett väl tilltaget bord med diverse kalla och varma rätter. Lucca var vår favoritstad, väl värd ett besök. Staden är omgiven av en mur som många cyklar eller promenerar på.


Det växer nämligen stora lummiga träd uppe på den breda ringmuren som bildar en allé. Denna skydda mot solen och blir en härlig upphöjd cirkel runt den gamla staden som är hyffsat befriad från biltrafik.


Grönsakssoppa som inte var av denna värld. Toscanasoppa var namnet och innehöll vita bönor, vitkål, lök, potatis och diverse andra grönsaker.


Marie åt vid ett tillfälle en ljuvlig risotto med sparris och ost uppe på som sakta smälte under måltidens gång.


På hotellet i Chianni åt vi sista kvällen en av de bästa middagarna under våran resa. Som Secondi åt jag spädgris grillad på spett. Det var som att skära genom smör på denna fantastiska köttbit som var helt överkomlig prismässigt. Hade förmodligen kostat det dubbla i Sverige!


Marie slog på stort och tog en mör fin kalvfilé med äkta tryffel uppe på. Tryffel kan vi väl säga smakar inte särskilt mycket, men nu har vi provat på denna delikatess som grävs fram ur jorden. Vi blev alldeles lyriska över det perfekta sätt som allt hade tillagats på. Köttet var perfekt ur alla aspekter, smak, mörhet, saftighet, serveringssätt. Hit kommer vi gärna igen!


Inget Italienbesök utan Pannacotta!


Slutligen, att ha lilla Matilda med oss var en fröjd. Ovan, på fin restaurang iförd pyamas och säng bredvid på hjul. Hon lät sig släpas runt i barnvagnen och i bilbarnstolen. Kanske hjälpte det till att hon endast kunde sitta framåtvänd i mittsätet där back och såg allt som passerade på ett nytt sätt jämfört med i bilen hemma...

Fåglarna på alla stora torg och plazor intresserade mest. Hon blev föremål för andras kameror när hon började jaga runt duvor


Om ni har planerna att besöka Toscana, så ger vi gärna tips på intressanta platser att besöka. Vi kom undan billigt då vi flög med RyanAir (4000 kr för tre ToR), Lägenheten en vecka för 3500 kr och gratis hyrbil efter flera års poängsamlande på AE kortet.

//Marcus

6 kommentarer:

AL sa...

Vilken fantastisk vecka! Det unnar vi trebarnsföräldrar!
När jag var i Italien för första gången sa jag till mig själv att vi nordbor vet inte hur dumma vi är som inte emigrerat ännu. Underbart.

PERNILLA sa...

härligt!!! lite semester är aldrig fel. men nästa gång ni åker MÅSTE ni äta vitello tonnato, lova det!

PERNILLA sa...

jag har ett fat här hemma som kerstin tog med sig efter bröllopet. vet du vem det tillhör? det kanske rentav är ditt?

Lisa sa...

Ljuvligt! Tack för att ni delar med er av allt fantastiskt ni var med om!

Hanna sa...

Ser överjordiskt ut. Vad roligt för er!!

Heliotropen sa...

Det såg verkligen härligt ut! Har inte varit i Italien på 20 år ...