Jag är en 34-årig mattokig, lyckligt gift 2-barnsmamma. Jag har tur som är hemma med mina barn och kan tillbringa en del tid vid spisen.
Inte fastkedjad, men aldrig långt borta.

lördag 20 augusti 2011

BÄSTA KANELBULLARNA?

Jag tycker det i alla fall (hittills)! De var fantastiskt goda, när min syster Lina fick smaka en så blev hon alldeles förvånad. Hennes kommentar var att de smakade bulle hela vägen. Saftigt och inte torrt på något sätt. Try for your self! Kommentera gärna.

BÄSTA BULLARNA

Fördeg

5 dl kall mjölk (3%)
50 g färskjäst (vanlig funkar utmärkt)
500 g vetemjöl (jag tog Änglamarks)

Blanda till en jämn smet och låt jäsa i rumstemp 1-2 timmar, eller i kylen över natten. (Jag blandade min smet i min assistent och lät den jäsa där i med locket på.

Deg

200 g rårörsocker eller farin
200 g rumsvarmt smör (använd endast margarin om du absolut måste, smaken försämras drastiskt nämligen)
10 g eller 2 msk kardemumma, helst nystött (jag hade endast malen)
5 g eller knappt 1 tsk salt
560 g vetemjöl
1 stort ägg

Blanda ner alla ingredienser i fördegen. Kör på låg hastighet i 6 min, sedan på hög hastighet i 10 min.Vik ihop degen i en oljad plastbunke med lock och förvara i kyl 30 min. Man kan oxå låta den vila flera timmar i kylen om man vill baka senare.

Fyllning

300 g rumsvarmt smör
300 g valfri blandning av rårörsocker och farin
60 g vetemjöl
kanel, kardemumma eller vaniljsocker

Blanda smör, socker och vetemjöl luftigt med en elvisp.

Kavla ut en bit av degen till en rektangel och bred på fyllningen, strö över valfri smaksättning och forma bullar som vanligt. Lägg i bullformar och jäs i 30-75 min beroende på rumstemp och degtemp. Pensla kanel- och kardemummabullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Vaniljbullarna penslas istället efteråt med smält smör och doppas i socker. Grädda på 230° i ca 8 min. Låt svalna under bakduk.

Avnjutes bäst med ett glas kall mjölk!

3 kommentarer:

Elinor Jensen sa...

Tack för receptet! Ska prövas när det är mycket utflykter på gång.

Kram

Anonym sa...

Hej Marie!
Låter väldigt likt ett recept som jag har, där jag också gör en fördeg, samt använder råsocker i såväl deg som fyllning. Skall prova ditt recept också för att jämföra - råsocker ger absolut godare smak...men skall testa att blanda med farin som du gjort - har aldrig provat.. hör av mig med resultatet

/sofia

AL sa...

Verkar helt suveränt! Det här provar vi. Återkommer med recension!