En till gratäng...
Den blev väldigt lyckad, Lina tog 3 portioner. Enkel att laga och bra att använda rester till.
PASTAGRATÄNG MED BROCCOLI, SKINKA OCH ÄDELOST 4 stora port
4 portioner pasta
250-300 g broccoli, fryst går bra
2 dl creme fraiche
100 g ädelost
100 g skinka, skuren i små bitar
100 g riven ost
ev mandelspån
Sätt ugnen på 200°. Smörj en ugnsfast form.
Koka pastan men när det bara är ngr minuter kvar lägger du i broccolin. Bekvämt!
Blanda creme fraiche, smulad ädelost och skinka.
När pastan och broccolin är klar häller du av vattnet. Lägg tillbaka pastablandningen i kastrullen och blanda ner creme fraicheblandningen. Häll över i ugnsformen. Strö över riven ost och gratinera i ugnen ca 20 min. När 5 min är kvar kan du strö över mandelspån om du vill.
Servera gärna med en tomatsallad (tomat, schalottenlök, nymalen svartpeppar, flingsalt, balsamvinäger och olivolja). Gott!
Jag är en 34-årig mattokig, lyckligt gift 2-barnsmamma. Jag har tur som är hemma med mina barn och kan tillbringa en del tid vid spisen.
Inte fastkedjad, men aldrig långt borta.
söndag 9 januari 2011
lördag 8 januari 2011
SNABB KORVGRATÄNG MED RIS ELLER PASTA
Snabb och enkel gratäng med billiga ingredienser. Hela familjen tyckte mycket om den.
valfri korv i den mängd du behöver, skuren i mindre bitar
gul lök, finhackad
smör
krossade tomater
valfri örtkrydda, rosmarin, oregano, basilika, blandade örter
lite vitlökspulver
buljongtärning
riven ost
Sätt ugnen på 225°.
Smörj en ugnsform med smöret och lägg i löken. Sätt in i ugnen för att stekas lite lätt ngr minuter. Häll i tomatkross och kryddor. Smula över buljongtärning. Lägg å korven och platta till litegrann. Strö över osten och gratinera 15-20 min.
Servera med ris (vi tog vildrisblandning) eller pasta och sallad.
valfri korv i den mängd du behöver, skuren i mindre bitar
gul lök, finhackad
smör
krossade tomater
valfri örtkrydda, rosmarin, oregano, basilika, blandade örter
lite vitlökspulver
buljongtärning
riven ost
Sätt ugnen på 225°.
Smörj en ugnsform med smöret och lägg i löken. Sätt in i ugnen för att stekas lite lätt ngr minuter. Häll i tomatkross och kryddor. Smula över buljongtärning. Lägg å korven och platta till litegrann. Strö över osten och gratinera 15-20 min.
Servera med ris (vi tog vildrisblandning) eller pasta och sallad.
fredag 7 januari 2011
FULLKORNSBRÖD I FORM
Detta bröd experimenterades fram här i veckan eftersom jag ville ha ett grovt bröd med kross som gick att skiva tunt och förvara i frysen. Dessutom hade jag äppelmos som behövde användas så det fick hamna i brödet. Det smakar inte äpple. Bara väldigt gott. Brödet funkar utmärkt att rosta.
FULLKORNSBRÖD I FORM 3 st
4 dl fyrkornskross, ELLER valfritt kross
7 dl kokande vatten
25 g färsk jäst
2 msk olja
3 dl äppelmos
300 g rågmjöl
650 g vetemjöl
1 msk och 1 tsk salt
Häll kokande vatten över kross i en rostfri bunke. Låt stå övertäckt tills det svalnat eller över natten. Kan även förvaras 3 dgr i kylen innan du använder det.
Blanda alla ingredienser utom saltet i maskinen. Arbeta degen på låg fart i 10 min. Häll i saltet och arbeta degen på lite högre fart i 5 min. Jäs övertäckt i bunken i ca 2 timmar.
Häll upp degen på ett bakbord och dela i 3 delar. Forma varje del till en rund boll och täck över med en bakduk. Låt vila 15 min. Med handloven plattar du ut ena sidan och viker den in mot mitten. Platta ut motsatta sidan och vik över mitten. Rulla till avlånga bröd som läggs i smorda brödformar ELLER som jag gör: formar täckta med bakplåtspapper = mindre disk.
Sätt på ugnen på maxtemperatur och jäs bröden ca 45 min. Sätt in i ugnen och sänk genast temperaturen till 200°. Om bröden ser ut att bli för bruna så sänker du bara temperaturen. Höj om de ser för bleka ut. Grädda ca 30 minuter. Om du har en digital ugnstermometer så använder du den. Stick in den i mitten när bröden är ungefär halvfärdiga. Sätt den på 98°. Då är bröden färdiga. Min termometer har ett larm som piper när rätt temperatur är uppnådd. Underbart, då kan man verkligen slappna av!
Låt kallna på galler under bakduk. Skiva eventuellt tunt och frys in.
FULLKORNSBRÖD I FORM 3 st
4 dl fyrkornskross, ELLER valfritt kross
7 dl kokande vatten
25 g färsk jäst
2 msk olja
3 dl äppelmos
300 g rågmjöl
650 g vetemjöl
1 msk och 1 tsk salt
Häll kokande vatten över kross i en rostfri bunke. Låt stå övertäckt tills det svalnat eller över natten. Kan även förvaras 3 dgr i kylen innan du använder det.
Blanda alla ingredienser utom saltet i maskinen. Arbeta degen på låg fart i 10 min. Häll i saltet och arbeta degen på lite högre fart i 5 min. Jäs övertäckt i bunken i ca 2 timmar.
Häll upp degen på ett bakbord och dela i 3 delar. Forma varje del till en rund boll och täck över med en bakduk. Låt vila 15 min. Med handloven plattar du ut ena sidan och viker den in mot mitten. Platta ut motsatta sidan och vik över mitten. Rulla till avlånga bröd som läggs i smorda brödformar ELLER som jag gör: formar täckta med bakplåtspapper = mindre disk.
Sätt på ugnen på maxtemperatur och jäs bröden ca 45 min. Sätt in i ugnen och sänk genast temperaturen till 200°. Om bröden ser ut att bli för bruna så sänker du bara temperaturen. Höj om de ser för bleka ut. Grädda ca 30 minuter. Om du har en digital ugnstermometer så använder du den. Stick in den i mitten när bröden är ungefär halvfärdiga. Sätt den på 98°. Då är bröden färdiga. Min termometer har ett larm som piper när rätt temperatur är uppnådd. Underbart, då kan man verkligen slappna av!
Låt kallna på galler under bakduk. Skiva eventuellt tunt och frys in.
ÄDELOSTKYCKLING MED UGNSBAKADE ROTFRUKTER
En väldigt god kycklingrätt. Lina bestämde sig för att det var en av hennes nya favoriträtter. Rätten är god även om man inte gillar ädelost.
ÄDELOSTKYCKLING MED UGNSBAKADE ROTFRUKTER 4 rejäla portioner
ngr morötter
fast potatis
olja
salt, peppar och grillkrydda ELLER cajunkrydda (maxi har den)
500 g kycklingfilé
smör
salt och peppar
2-3 hackade vitlöksklyftor
1 dl hönsbuljong (vatten + liten bit buljongtärning eller fond)
2 dl grädde
ca 50 g ädelost, jag tog Kvibille gräddädel (får ni ädelost över så är det bara bra, jag ska testa ett gratängrecept med 100 g ädelost)
Börja med rotfrukterna. Sätt ugnen på 225°. Skala morötterna och skär i bitar, inte för små. Lägg morotsbitarna i en fryspåse tillsammans med olja och kryddor. Skaka runt ordentligt. Häll upp i en långpanna och sätt in i ugnen.
Skala ev. potatisarna och klyfta dem. Gör som med morötterna. Kanske behövs lite mer olja och kryddor. När morötterna varit inne ca 10 min så lägger du i potatisen och blandar runt. Baka färdigt i ca 25-30 min. Känn med en sticka när de t är färdigt. Sänk ev. värmen om det får för mycket färg.
Nu är det dax för kycklingen. Den går snabbt att göra.
Strimla kycklingfiléerna och bryn i smör. Krydda lätt. Lägg i vitlöken och rör runt. Späd med buljongen och grädden. Låt puttra på svag värme ngr minuter tills kycklingen är klar. Smula i ädelosten och låt den smälta ner. Smaka av.
Servera gärna med en sallad.
ÄDELOSTKYCKLING MED UGNSBAKADE ROTFRUKTER 4 rejäla portioner
ngr morötter
fast potatis
olja
salt, peppar och grillkrydda ELLER cajunkrydda (maxi har den)
500 g kycklingfilé
smör
salt och peppar
2-3 hackade vitlöksklyftor
1 dl hönsbuljong (vatten + liten bit buljongtärning eller fond)
2 dl grädde
ca 50 g ädelost, jag tog Kvibille gräddädel (får ni ädelost över så är det bara bra, jag ska testa ett gratängrecept med 100 g ädelost)
Börja med rotfrukterna. Sätt ugnen på 225°. Skala morötterna och skär i bitar, inte för små. Lägg morotsbitarna i en fryspåse tillsammans med olja och kryddor. Skaka runt ordentligt. Häll upp i en långpanna och sätt in i ugnen.
Skala ev. potatisarna och klyfta dem. Gör som med morötterna. Kanske behövs lite mer olja och kryddor. När morötterna varit inne ca 10 min så lägger du i potatisen och blandar runt. Baka färdigt i ca 25-30 min. Känn med en sticka när de t är färdigt. Sänk ev. värmen om det får för mycket färg.
Nu är det dax för kycklingen. Den går snabbt att göra.
Strimla kycklingfiléerna och bryn i smör. Krydda lätt. Lägg i vitlöken och rör runt. Späd med buljongen och grädden. Låt puttra på svag värme ngr minuter tills kycklingen är klar. Smula i ädelosten och låt den smälta ner. Smaka av.
Servera gärna med en sallad.
torsdag 16 december 2010
VECKOMENY 10
MÅNDAG: Pasta med gräddkokta grönsaker. Gott recept skapat av Arla med mina egna små förändringar. Gör vilken variant ni vill. Bra mat är det iaf. Servera ev vitlöksbröd eller knäckebröd till.
TISDAG: Fiskbiffar med pepparrotssmör och kokt potatis. Favorit i repris (jag börjar få slut på fiskrecept).
ONSDAG: Kycklingsoppa från Kambodja. Mycket god och ganska snabb soppgryta. Ris finns i soppan så man blir rejält mätt.
TORSDAG: Korv med stuvade makaroner. Klassiker som görs efter receptet på baksidan av Kungsörnens gammaldags makaroner. Korven bör köpas på Lidl. Deras lunchkorv i paket om 1 kg (10 korvar) för en billig peng är väldigt god. Skär korvarna på längden (så de inte blir så tjocka) och lägg dem i en oljad ugnsform. Ugnen på 200° ca 15 min, vänd gärna en gång under tiden. Servera med uppskurna grönsaker som man får välja själv mellan. Tex paprika, gurka, morot, tomat, blomkål.
FREDAG: Den godaste köttfärslimpan. Denna rätt är inte snabb att laga. Man kan ju förbereda den dagen innan när man ändå lagar annan mat och göra tillbehören nästa dag. Coleslaw och potatismos passade bra till.
INKÖP
ca 1,3 kg morötter
1 liten bit rotselleri, ca 100 g
mjölig potatis till mos på fredagen
fast potatis till fiskbiffarna
1 litet vitkålshuvud
2 gula lökar
vitlök
1-2 grön chili
dill, färsk eller fryst
färsk pepparrot
1 kg köttfärs
400-500 g kycklingfilé
400 g fiskfilé
ärtor
3 ägg
4 1/2 dl grädde
2 dl mjölk
1/2 dl gräddfil ELLER creme fraiche (om du tar creme fraiche kan du använda en del till avsmakningen av kycklingsoppan om det behövs)
50 g äkta smör (till pepparrotssmöret)
2 dl kryddad tomatsås, färdig eller laga själv
3 brödskivor med relativt neutral smak, behöver inte vara färska
7 kex, cream crackers ELLER ströbröd
tagliatelle
potatismjöl
timjan
ingefära
curry
röd currypasta (jag köpte en liten burk av märket Akethai)
fisksås ELLER oystersauce
Worcestershiresås
hönsbuljongtärning
2 burkar kokosmjölk
1 burk ananasbitar, valfri storlek
1 dl majonnäs
rapsolja
rödvinsvinäger
ris
ev ingredienser till vitlöksbröd
TISDAG: Fiskbiffar med pepparrotssmör och kokt potatis. Favorit i repris (jag börjar få slut på fiskrecept).
ONSDAG: Kycklingsoppa från Kambodja. Mycket god och ganska snabb soppgryta. Ris finns i soppan så man blir rejält mätt.
TORSDAG: Korv med stuvade makaroner. Klassiker som görs efter receptet på baksidan av Kungsörnens gammaldags makaroner. Korven bör köpas på Lidl. Deras lunchkorv i paket om 1 kg (10 korvar) för en billig peng är väldigt god. Skär korvarna på längden (så de inte blir så tjocka) och lägg dem i en oljad ugnsform. Ugnen på 200° ca 15 min, vänd gärna en gång under tiden. Servera med uppskurna grönsaker som man får välja själv mellan. Tex paprika, gurka, morot, tomat, blomkål.
FREDAG: Den godaste köttfärslimpan. Denna rätt är inte snabb att laga. Man kan ju förbereda den dagen innan när man ändå lagar annan mat och göra tillbehören nästa dag. Coleslaw och potatismos passade bra till.
INKÖP
ca 1,3 kg morötter
1 liten bit rotselleri, ca 100 g
mjölig potatis till mos på fredagen
fast potatis till fiskbiffarna
1 litet vitkålshuvud
2 gula lökar
vitlök
1-2 grön chili
dill, färsk eller fryst
färsk pepparrot
1 kg köttfärs
400-500 g kycklingfilé
400 g fiskfilé
ärtor
3 ägg
4 1/2 dl grädde
2 dl mjölk
1/2 dl gräddfil ELLER creme fraiche (om du tar creme fraiche kan du använda en del till avsmakningen av kycklingsoppan om det behövs)
50 g äkta smör (till pepparrotssmöret)
2 dl kryddad tomatsås, färdig eller laga själv
3 brödskivor med relativt neutral smak, behöver inte vara färska
7 kex, cream crackers ELLER ströbröd
tagliatelle
potatismjöl
timjan
ingefära
curry
röd currypasta (jag köpte en liten burk av märket Akethai)
fisksås ELLER oystersauce
Worcestershiresås
hönsbuljongtärning
2 burkar kokosmjölk
1 burk ananasbitar, valfri storlek
1 dl majonnäs
rapsolja
rödvinsvinäger
ris
ev ingredienser till vitlöksbröd
KYCKLINGSOPPA FRÅN KAMBODJA
En god, snabb och lite annorlunda soppa med ris i. Styrkan bestämmer du själv. Blir en stor sats men den smakar nästan bättre dagen efter så lite rester gör ingenting.
KYCKLINGSOPPA FRÅN KAMBODJA ca 6 port
rapsolja till stekning
2 vitlöksklyftor, pressade
1-2 grön chili, urkärnad och finhackad
400-500 g kycklingfilé, strimlad (inte för smått)
1 tsk ingefära
2 msk röd currypasta
1 msk curry (ta helst vanlig styrka)
1 msk vinäger
1 msk fisksås (jag tog oystersauce för det var vad jag hade hemma)
2 tsk socker
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
2 burkar kokosmjölk (OBS! inte mager, fettet bär smakerna och behövs i denna rätt)
1 burk ananasbitar, valfri storlek
2 dl okokt ris ELLER 5 dl kokt, kallt ris
salt & svartpeppar till avsmakning
ev grädde eller creme fraiche till avsmakning
Fräs kyckling, vitlök, grön chili, ingefära, currypasta och curry i lite olja. Rör om ordentligt. Häll i resten av ingredienserna och låt puttra i ca 15 min. Om du har okokt ris så kolla att det har blivit färdigt. Smaka av med salt och peppar. Ev behövs mer vatten. Om det är för starkt kan du hälla i lite grädde eller creme fraiche, det mildrar.
KYCKLINGSOPPA FRÅN KAMBODJA ca 6 port
rapsolja till stekning
2 vitlöksklyftor, pressade
1-2 grön chili, urkärnad och finhackad
400-500 g kycklingfilé, strimlad (inte för smått)
1 tsk ingefära
2 msk röd currypasta
1 msk curry (ta helst vanlig styrka)
1 msk vinäger
1 msk fisksås (jag tog oystersauce för det var vad jag hade hemma)
2 tsk socker
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
2 burkar kokosmjölk (OBS! inte mager, fettet bär smakerna och behövs i denna rätt)
1 burk ananasbitar, valfri storlek
2 dl okokt ris ELLER 5 dl kokt, kallt ris
salt & svartpeppar till avsmakning
ev grädde eller creme fraiche till avsmakning
Fräs kyckling, vitlök, grön chili, ingefära, currypasta och curry i lite olja. Rör om ordentligt. Häll i resten av ingredienserna och låt puttra i ca 15 min. Om du har okokt ris så kolla att det har blivit färdigt. Smaka av med salt och peppar. Ev behövs mer vatten. Om det är för starkt kan du hälla i lite grädde eller creme fraiche, det mildrar.
tisdag 14 december 2010
THE MAN OF MY DREAMS
Jag och min goda vän Angelica är ganska lika. Hon gillar en händig karl med blåbyxorna på. Men det får inte vara vilken blåbyxklädd karl som helst, det måste var hennes egen karl, såklart!
Min käre man ringde nyss på väg hem. Han skulle bara svänga in på Biltema och köpa en ny växelspaksknopp (jag hatar den vi har!). När han ändå är i trakterna rusar han oxå in på Bauhaus och köper grejer till våra icke-fungerande spotlights. Allt för att förbättra här hemma och göra mig glad. Gissa om han kommer få en rejäl kram och kyss ikväll!
Min käre man ringde nyss på väg hem. Han skulle bara svänga in på Biltema och köpa en ny växelspaksknopp (jag hatar den vi har!). När han ändå är i trakterna rusar han oxå in på Bauhaus och köper grejer till våra icke-fungerande spotlights. Allt för att förbättra här hemma och göra mig glad. Gissa om han kommer få en rejäl kram och kyss ikväll!
RÄKOR MED TOMATPASTA
Mycket snabb, enkel och god pastarätt. Svårt att beräkna mängden dock. Pastan går ju inte att spara pga räkorna.
För en gångs skull så använde jag halvfabrikat: Dolmios ekologiska, klassiska pastasås. Den är god och har bara rätt sorts ingredienser (alltså sådana som jag själv kunde använt om jag gjorden såsen från grunden). Orsaken till att jag hade pastasåsen hemma är att jag tidigare hade provat Saltås pastasås. God men riktigt dyr. För "skojs skull" ville jag bara kolla ingredienslistan i ngr andra billigare märken. Jag blev glatt överraskad. Tillsatsfritt var det nästan överrallt. Så nu har jag diverse olika färdiga tomatsåser i mitt förråd. Jag återkommer med hur jag tycker att de är när jag provat flera.
RÄKOR MED TOMATPASTA OCH GRÖNA BÖNOR ca 4 port
ca 300 g spaghetti, spaghettini eller linguine
en rejäl klick smör
2 krm red pepper flakes
3 vitlöksklyftor
1 burk färdig tomatsås (ej ostsmak eller för mycket basilika)
skalade räkor i den mängd du gillar (jag använder frysta, skalade, de är inte jättedyra)
persilja, färsk eller fryst
Tina räkorna. Koka pastan. Häll av i ett durkslag.
Lägg i smörklicken i kastrullen och fräs red pepper flakes och vitlöken lite lätt. Rör i pastan och rör om. Häll på tomatsåsen och se till att allt blir uppvärmt. Stäng av värmen och blanda i räkor och persilja.
Server med vitlöksfrästa gröna bönor. Recept hittar du i detta inlägg.
För en gångs skull så använde jag halvfabrikat: Dolmios ekologiska, klassiska pastasås. Den är god och har bara rätt sorts ingredienser (alltså sådana som jag själv kunde använt om jag gjorden såsen från grunden). Orsaken till att jag hade pastasåsen hemma är att jag tidigare hade provat Saltås pastasås. God men riktigt dyr. För "skojs skull" ville jag bara kolla ingredienslistan i ngr andra billigare märken. Jag blev glatt överraskad. Tillsatsfritt var det nästan överrallt. Så nu har jag diverse olika färdiga tomatsåser i mitt förråd. Jag återkommer med hur jag tycker att de är när jag provat flera.
RÄKOR MED TOMATPASTA OCH GRÖNA BÖNOR ca 4 port
ca 300 g spaghetti, spaghettini eller linguine
en rejäl klick smör
2 krm red pepper flakes
3 vitlöksklyftor
1 burk färdig tomatsås (ej ostsmak eller för mycket basilika)
skalade räkor i den mängd du gillar (jag använder frysta, skalade, de är inte jättedyra)
persilja, färsk eller fryst
Tina räkorna. Koka pastan. Häll av i ett durkslag.
Lägg i smörklicken i kastrullen och fräs red pepper flakes och vitlöken lite lätt. Rör i pastan och rör om. Häll på tomatsåsen och se till att allt blir uppvärmt. Stäng av värmen och blanda i räkor och persilja.
Server med vitlöksfrästa gröna bönor. Recept hittar du i detta inlägg.
fredag 10 december 2010
MINA BÄSTA BROWNIES
Det här är fantastiskt goda brownies, ganska mörka. Billiga eftersom de är gjorda på kakao. Man kan alltså alltid ha alla ingredienser hemma! Smeten är farligt god...
MINA BÄSTA BROWNIES
225 g smör
6 dl socker, farin eller råsocker
4 ägg
3 3/4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 dl kakao (helst Icas egna, bäst i test)
1 tsk salt
Sätt ugnen på 175°. Lägg bakplåtspapper i en ugnsform (ca 20x30 cm), hela vägen upp på kanterna.
Smält smöret i en ganska stor kastrull. Ta bort från värmen. Rör ner sockret och ett ägg i taget. Blanda rejält med en vanlig visp.
I en liten bunke blandar du de torra ingredienserna och rör sedan ner dem i smörblandningen.
Häll upp i formen och grädda ca 35 min. Om du skakar pannan försiktigt så ska kakan ha stannat i mitten.
God ljummen men även avsvalnad och kall.
MINA BÄSTA BROWNIES
225 g smör
6 dl socker, farin eller råsocker
4 ägg
3 3/4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 dl kakao (helst Icas egna, bäst i test)
1 tsk salt
Sätt ugnen på 175°. Lägg bakplåtspapper i en ugnsform (ca 20x30 cm), hela vägen upp på kanterna.
Smält smöret i en ganska stor kastrull. Ta bort från värmen. Rör ner sockret och ett ägg i taget. Blanda rejält med en vanlig visp.
I en liten bunke blandar du de torra ingredienserna och rör sedan ner dem i smörblandningen.
Häll upp i formen och grädda ca 35 min. Om du skakar pannan försiktigt så ska kakan ha stannat i mitten.
God ljummen men även avsvalnad och kall.
torsdag 9 december 2010
VECKOMENY 9
MÅNDAG: Angelicas vegetariska lasagne. God och enkel lasagne, servera med en sallad.
TISDAG: Kycklingcurry med grönsaker. Goda smaker och lite annorlunda men enkel att laga.
ONSDAG: Örtgratinerad falukorv. Enkel och god gratäng. Godast med potatismos (hemmagjort såklart) om tiden räcker till, annars kokt potatis.
TORSDAG: Krämig fisksoppa. God repris, ät gärna ett gott bröd till.
FREDAG: Mellanösternköttbullar, tomatbulgur och raita.
INKÖP
2 gula lökar
vitlök
1 purjolök
1 citron
potatis (ev mjölig till mos)
1 stor morotca 200 g vitkål
1 syrligt äpple
1 gurka
salladsingredienser till korvmiddagen, lasagnen och köttbullarna
dill, färsk ELLER fryst
ev lite persilja eller mynta
köttfärs och övriga ingredienser till köttbullarna
400 g kycklingfilé
400 g falukorv
400 g fiskfilé
ca 5 dl riven ost
3 dl grädde
5 dl mjölk
2 dl creme fraiche
5 dl turkisk ELLER grekisk yogurt
500 g keso
1 ägg
ärtor
bladspenat ELLER hackad spenat (fryst)
1 burk krossade ELLER passerade tomater
tomatjuice
oregano
timjan
muskot
curry
spiskummin
hönsbuljong
fiskbuljong
grönsaksbuljong
ris
bulgur
lasagneplattor (Icas egna är godast)
ev ett gott bröd till soppan
TISDAG: Kycklingcurry med grönsaker. Goda smaker och lite annorlunda men enkel att laga.
ONSDAG: Örtgratinerad falukorv. Enkel och god gratäng. Godast med potatismos (hemmagjort såklart) om tiden räcker till, annars kokt potatis.
TORSDAG: Krämig fisksoppa. God repris, ät gärna ett gott bröd till.
FREDAG: Mellanösternköttbullar, tomatbulgur och raita.
INKÖP
2 gula lökar
vitlök
1 purjolök
1 citron
potatis (ev mjölig till mos)
1 stor morotca 200 g vitkål
1 syrligt äpple
1 gurka
salladsingredienser till korvmiddagen, lasagnen och köttbullarna
dill, färsk ELLER fryst
ev lite persilja eller mynta
köttfärs och övriga ingredienser till köttbullarna
400 g kycklingfilé
400 g falukorv
400 g fiskfilé
ca 5 dl riven ost
3 dl grädde
5 dl mjölk
2 dl creme fraiche
5 dl turkisk ELLER grekisk yogurt
500 g keso
1 ägg
ärtor
bladspenat ELLER hackad spenat (fryst)
1 burk krossade ELLER passerade tomater
tomatjuice
oregano
timjan
muskot
curry
spiskummin
hönsbuljong
fiskbuljong
grönsaksbuljong
ris
bulgur
lasagneplattor (Icas egna är godast)
ev ett gott bröd till soppan
onsdag 8 december 2010
INDISKA KÖTTBULLAR
Väldigt goda och annorlunda köttbullar. Om ni inte har provat spiskummin ännu så gör det.
INDISKA KÖTTBULLAR 4 port
köttbullarna:
500 g blandfärs
1 tsk salt
1/2-1 tsk spiskummin
1 krm svartpeppar
1 1/2 msk potatismjöl
1 dl spad från burktomaterna
såsen:
3 dl grädde (eller grädde och mjölk)
3 msk vetemjöl
1 burk hela tomater
1/2-1 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
1/2-1 tsk salt
Blanda köttbullesmeten noga. Forma köttbullar och stek dem i smör.
Häll grädden i en kastrull och red med mjölet (jag brukar använda en shaker). Blanda i resten av ingredienserna och låt koka under tiden köttbullarna steks. Smaka av med salt & peppar. Servera med ris och grönsaker. (Blanda ev i lite grönsaksblandning på slutet av riskoket, rör i en klick smör och salta & peppra.)
INDISKA KÖTTBULLAR 4 port
köttbullarna:
500 g blandfärs
1 tsk salt
1/2-1 tsk spiskummin
1 krm svartpeppar
1 1/2 msk potatismjöl
1 dl spad från burktomaterna
såsen:
3 dl grädde (eller grädde och mjölk)
3 msk vetemjöl
1 burk hela tomater
1/2-1 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
1/2-1 tsk salt
Blanda köttbullesmeten noga. Forma köttbullar och stek dem i smör.
Häll grädden i en kastrull och red med mjölet (jag brukar använda en shaker). Blanda i resten av ingredienserna och låt koka under tiden köttbullarna steks. Smaka av med salt & peppar. Servera med ris och grönsaker. (Blanda ev i lite grönsaksblandning på slutet av riskoket, rör i en klick smör och salta & peppra.)
SEMESTER - UPPDATERING
Det blev inget München. Vi åkte till Innsbruck istället. Marcus ville upp i bergen och det var alldeles fantastiskt. Innsbruck var mysigt med en liten gullig julmarknad, en härlig saluhall med mat och otroligt vackra gamla hus.

Füssen där vi bodde var en liten gullig stad med dålig shopping, men mycket vackert var det och 3 km till Österrike. Hotell Sonne var ett mycket trevligt 4-stjärnigt hotell med en liten kyssvänlig hiss och mycket bra frukost. Wagner-rummet var fantastiskt och kuddarna härliga. Dock bara en tv-kanal på engelska och jag tror det var ca 30 tyska!

Vi kan verkligen rekommedera detta resmål, trots att vårt flyg blev försenat så vi inte hann besöka Neuschwanstein.
Fast vi körde runt i trakterna på kvällen och såg de upplysta slotten och den vackra miljön. Snön gjorde inte det hela sämre direkt.
Så ta chansen när Ryanair rear ut resor, vår flygresa var väldigt billig.

KYCKLINGCURRY MED GRÖNSAKER
Väldigt god kycklingcurry som känns extra nyttig pga grönsakerna i.
KYCKLINGCURRY MED GRÖNSAKER 4 port
400 g kycklingfilé, strimlad
1 lök, hackad
smör
curry efter smak (jag tar 1-2 msk)
200 g vitkål, savojkål eller spetskål, strimlad
1 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
rivet skal och saft av 1/2 citron
2 dl creme fraiche
1 syrligt äpple, skalat och tärnat
ca 2 dl ärtor
salt & svartpeppar
dill, färsk eller fryst
Fräs kyckling, lök och curry i smör. Rör ner kålen efter en liten stund. Fräs ngr minuter. Späd med vattnet och blanda i buljong, citron och creme fraiche. Låt puttra ca 5 min. Blanda i äpple och ärtor och puttra ca 5 min till. Smaka av med salt, peppar och dill. Servera med ris eller färskpotatis.
KYCKLINGCURRY MED GRÖNSAKER 4 port
400 g kycklingfilé, strimlad
1 lök, hackad
smör
curry efter smak (jag tar 1-2 msk)
200 g vitkål, savojkål eller spetskål, strimlad
1 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
rivet skal och saft av 1/2 citron
2 dl creme fraiche
1 syrligt äpple, skalat och tärnat
ca 2 dl ärtor
salt & svartpeppar
dill, färsk eller fryst
Fräs kyckling, lök och curry i smör. Rör ner kålen efter en liten stund. Fräs ngr minuter. Späd med vattnet och blanda i buljong, citron och creme fraiche. Låt puttra ca 5 min. Blanda i äpple och ärtor och puttra ca 5 min till. Smaka av med salt, peppar och dill. Servera med ris eller färskpotatis.
PASTA MED GRÄDDKOKTA GRÖNSAKER
Mycket god, billig, snabb och bra vegetarisk rätt. Jag minskade på löken till 1 och bytte ut mellangrädden mot grädde (eller grädde och mjölk). Gott med en sallad till. Finns hos Arla.
torsdag 2 december 2010
SEMESTER!!!
Japp, nu var det dax för semester. Barnen har åkt iväg till goda och snälla barnvakter. Väskorna är packade och jag ska bara äta frukost. Sen bär det av till södra Tyskland. Slottet Neuschwanstein ska besökas och imorgon blir det München. Någon som har hört talas om tyska julmarknader kanske?
Ingen veckomeny idag alltså, men jag ska försöka lägga in en på måndag.
Kram på er alla!
Marie
Ingen veckomeny idag alltså, men jag ska försöka lägga in en på måndag.
Kram på er alla!
Marie
onsdag 1 december 2010
BO KASPERS ORKESTER OCH MER MUSIK
Om ni gillar Bo Kaspers så gillar ni deras nya skiva. Jag lyssnade lite på iTunes store och köpte sedan skivan direkt. (Visst är det skönt att inte behöva åka iväg eller vänta på att få hemskickat!) Den är så bra! Melodierna får kroppen att röra på sig... Perfekt när man lagar mat eller grejar här hemma. Jag ska bara skaffa iPhonekoppling till bilstereon så ska det bli åka av!
Bra musik är bäst!
Lite nya musiktips vore inte fel. Finns det mer som Bo Kaspers eller Sade? Sades senaste Soldier of love är förresten superskön.
Vad är er favoritmusik? Här är tidigare tips jag fått ta del av.
Bra musik är bäst!
Lite nya musiktips vore inte fel. Finns det mer som Bo Kaspers eller Sade? Sades senaste Soldier of love är förresten superskön.
Vad är er favoritmusik? Här är tidigare tips jag fått ta del av.
tisdag 30 november 2010
VÅFFLOR BANANA SPLIT
Filmen Bananas vann mot bananjätten Dole i amerikansk domstol. Det firar vi med ett gott recept på Banana split. Passar bra i vintertider. Våffelsmeten går att förbereda.
VÅFFLOR BANANA SPLIT 4 st
1 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 liten nypa salt
1 1/4 dl vatten
1 dl mjölk
50 g smält smör
2 vispgrädde, vispad
2 bananer, skalade och skivade
1/ dl rostade mandelspån
chokladsås
Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt vattnet och blanda slätt. Tillsätt mjölken och det smälta smöret. Hetta upp våffeljärnet. Pensla med lite smält smör före första laggen. Grädda våfflorna och lägg upp dem på galler. Servera våfflorna med tillbehören upplagt på lite vackert och smarrigt.
VÅFFLOR BANANA SPLIT 4 st
1 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 liten nypa salt
1 1/4 dl vatten
1 dl mjölk
50 g smält smör
2 vispgrädde, vispad
2 bananer, skalade och skivade
1/ dl rostade mandelspån
chokladsås
Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt vattnet och blanda slätt. Tillsätt mjölken och det smälta smöret. Hetta upp våffeljärnet. Pensla med lite smält smör före första laggen. Grädda våfflorna och lägg upp dem på galler. Servera våfflorna med tillbehören upplagt på lite vackert och smarrigt.
måndag 29 november 2010
ÖRTGRATINERAD FALUKORV
Mcket snabb och enkel rätt. Potatiskoket tar längst tid. Man kan givetvis variera örtkryddorna och osten för att få rätten på erat sätt.
ÖRTGRATINERAD FALUKORV MED KOKT POTATIS 4 port
400 g strimlad falukorv
2,5 dl grädde eller grädde och mjölk
2 dl riven lagrad ost
1 ägg
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk oregano
1 tsk timjan
Sätt ugnen på 225°. Lägg korvstrimlorna i en smord ugnsform. Blanda resten av ingredienserna och häll det över korven. Gratinera 10-15 min. Servera med sallad och kokt potatis eller potatismos.
ÖRTGRATINERAD FALUKORV MED KOKT POTATIS 4 port
400 g strimlad falukorv
2,5 dl grädde eller grädde och mjölk
2 dl riven lagrad ost
1 ägg
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk oregano
1 tsk timjan
Sätt ugnen på 225°. Lägg korvstrimlorna i en smord ugnsform. Blanda resten av ingredienserna och häll det över korven. Gratinera 10-15 min. Servera med sallad och kokt potatis eller potatismos.
söndag 28 november 2010
IKEA - FÅRSKINNSFÄLLTIPS
Pga en oplanerad barnspya så var jag tvungen att antingen tvätta eller slänga en fårskinnsfäll. På Ikeas fällar står det att man kan handtvätta dem men det kändes inte helt bra. Spya behöver tvättmaskin och inte händer är min filosofi. Så jag satte maskinen på Q (ulltvätt) och 30°. I med ulltvättmedel och så igång. När det var klart tyckte jag inte att den såg riktigt ren ut så jag körde en omgång till. Efter väldigt lång torktid på torkställningen så har jag nu en fäll som är mycket trevligare än de helt utkammade exemplaren på Ikea. Nu är fällen mer som "riktiga" (läs: dyra) fårskinnsfällar. Nu ska jag se till och tvätta de andra Ikeafällarna jag har! Härligt i dessa vintertider.
torsdag 25 november 2010
VECKOMENY 8
MÅNDAG: Tortellini med broccolisås och tomatsallad. Enkel och god mat. Tomatsalladen är väldigt god till.
TISDAG: Currypanerad fiskfilé med potatismos och kall sås. Gott och lättätet. Hela familjen bör gilla detta. Byt gärna ut broccolin i receptet mot tex kokta ärtor så blir det inte broccoli 2 dagar i rad.
ONSDAG: Tacopaj med sallad. En fullträff bland alla som har provat denna. Bla så är den ett stående inslag när Karlsson-släkten är i fjällen. OBS! Den räcker till ganska många men resterna blir oxå goda. Byt margarinet mot smör förstås.
TORSDAG: Vit (grön) chili. God och annorlunda kycklingrätt. Välj själv styrkan med cayennepeppar.
FREDAG: Ugnspannkaka med bacon. Gör pannkakssmeten på: 5 dl vetemjöl, 1 l mjölk, 5 stora ägg, 1 tsk salt. Fräs 2 pkt strimlad bacon i smör i ugnsformen (jag tar 2 formar). När baconet är krispigt häller jag i smeten. Grädda i 200° ca 25-30 min. Servera gärna med en råkostsallad eller gör fruktsallad till efterrätt.
INKÖP
3 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 rödlök ELLER 1 schalottenlök
goda tomater, gärna blandade sorter + 3 tomater till pajen
ev. färsk basilika
mjölig potatis
salladsingredienser till pajen
ev ingredienser till en råkostsallad
ev ingredienser till fruktsallad
ngr morötter
1 gurka
1 paprika
500 g broccoli färsk ELLER fryst
6 ägg
smör (till stekning och mos)
1, 5 l mjölk
2 dl grädde
3 dl creme fraiche
3 dl tjock yoghurt (typ grekisk eller liknande)
färsk parmesan att riva över
2 dl riven ost, valfri sort + ev riven ost till kycklingen
500 g köttfärs
2 pkt bacon
600 g kycklingfilé
1 pkt fiskfilé (vi tog hoki)
frysta ärtor
tortellini, valfri sort
höns- eller grönsaksbuljongtärning
bostongurka
chilisås
curry
malen kummin
vitlökspulver
cayennepeppar
oregano
malen koriander
1 påse tacokrydda
1 burk grön chili
majonnäs
majs till pajen
1 burk cannellinibönor á 400 g
peperoni
ris
vetemjöl (finns det någon där ute som inte har vetemjöl hemma?)
TISDAG: Currypanerad fiskfilé med potatismos och kall sås. Gott och lättätet. Hela familjen bör gilla detta. Byt gärna ut broccolin i receptet mot tex kokta ärtor så blir det inte broccoli 2 dagar i rad.
ONSDAG: Tacopaj med sallad. En fullträff bland alla som har provat denna. Bla så är den ett stående inslag när Karlsson-släkten är i fjällen. OBS! Den räcker till ganska många men resterna blir oxå goda. Byt margarinet mot smör förstås.
TORSDAG: Vit (grön) chili. God och annorlunda kycklingrätt. Välj själv styrkan med cayennepeppar.
FREDAG: Ugnspannkaka med bacon. Gör pannkakssmeten på: 5 dl vetemjöl, 1 l mjölk, 5 stora ägg, 1 tsk salt. Fräs 2 pkt strimlad bacon i smör i ugnsformen (jag tar 2 formar). När baconet är krispigt häller jag i smeten. Grädda i 200° ca 25-30 min. Servera gärna med en råkostsallad eller gör fruktsallad till efterrätt.
INKÖP
3 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 rödlök ELLER 1 schalottenlök
goda tomater, gärna blandade sorter + 3 tomater till pajen
ev. färsk basilika
mjölig potatis
salladsingredienser till pajen
ev ingredienser till en råkostsallad
ev ingredienser till fruktsallad
ngr morötter
1 gurka
1 paprika
500 g broccoli färsk ELLER fryst
6 ägg
smör (till stekning och mos)
1, 5 l mjölk
2 dl grädde
3 dl creme fraiche
3 dl tjock yoghurt (typ grekisk eller liknande)
färsk parmesan att riva över
2 dl riven ost, valfri sort + ev riven ost till kycklingen
500 g köttfärs
2 pkt bacon
600 g kycklingfilé
1 pkt fiskfilé (vi tog hoki)
frysta ärtor
tortellini, valfri sort
höns- eller grönsaksbuljongtärning
bostongurka
chilisås
curry
malen kummin
vitlökspulver
cayennepeppar
oregano
malen koriander
1 påse tacokrydda
1 burk grön chili
majonnäs
majs till pajen
1 burk cannellinibönor á 400 g
peperoni
ris
vetemjöl (finns det någon där ute som inte har vetemjöl hemma?)
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)