Jag är en 34-årig mattokig, lyckligt gift 2-barnsmamma. Jag har tur som är hemma med mina barn och kan tillbringa en del tid vid spisen.
Inte fastkedjad, men aldrig långt borta.

lördag 30 augusti 2008

Gravad sik

Mina föräldrar kikade förbi på sin väg hem från fjällen. Dom har varit där i en månad. Dom drog upp ett 50-tal sikar med nät ur sjön som ligger nedanför stugan. Min mor gravade några av dom. Hon tog 1 tsk salt och 1 tsk socker samt dill och lät fileerna ligga i ett dygn.


Hon hade med sig så att jag fick smaka. Lite Norrlänskt tunnbröd så var smakupplevelsen fulländad. Det har blivit lite sik här och där under sommaren och en bit in på sensommaren. Även en röding lyckades vi få i oss under Grännabesöket. Gott med fisk!

//Marcus

söndag 24 augusti 2008

Vasamuséet


På Vasamuséet finns ett antal skelett som man har studerat i datorer och sedan skapat verklighetstrogna vaxdockor hur personerna borde ha sett ut (enligt datorn och dess beräkningsmodeller). Bilden ovan togs när vi var på besök och det var lite kusligt hur verklighetstrogna dessa byster var. På någon kunde man nätt skönja små svettdroppar på pannan och man undrade om strålkastarljuset fick honom att svettas...

Man fick också lära sig vad de livnärde sig på och det var rejält enformigt må jag säga med allt saltat kött som man pulade i sig. Inte undra på att de led av skörbjugg! Tacksam är man att vi lever under bättre omständigheter och kan få tipps på nätet om smakfulla anrättningar och att de ingående komponenterna finns i ett överflöd av varianter.

//Marcus

söndag 17 augusti 2008

Kyckling, Parmesanpotatis och söta Morötter


En god söndagsmiddag tyckte hela familjen och vår gäster denna dag. Här följer receptet för den som vill prova på att variera potatisen en aning. Även lämpligt att servera när en av gästerna är vegetarian!

4 kycklingfiléer

Marinad:
1 dl olivolja
2 msk soja
1 msk ketchup
1/2 dl basilikablad
2 kvistar timjan
1/2 tsk flingsalt
1 krm nymalen svartpeppar

Parmesanpotatis:
600g färskpotatis
1 msk olivolja
1/2 kruka färsk basilika
1 msk hackad timjan
2msk pinjenötter
1/2 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar
1 dl riven parmesanost

Söta morötter:
1 knippe morötter
1 msk smör
1 msk socker
1 kruka basililka
1/2 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar

- Blanda samman marinaden och lägg kycklingen i denna ca 30 minuter.
- Koka potatisen mjuk. Skala och skär morötterna i ca 3 cm bitar. Kokas mjuka i lättsaltat vatten.
- Stek filéerna ca 8 minuter per sida.
- Mosa potatisen lätt med en trägaffel. Tillsätt olja, basilika, timjan, pinjenötter, salt och peppar. Vänd i osten precis före servering. Istället för olivolja använde jag smör.
- Låt morötterna rinna av. Tillsätt smör, socker, grovhackad basilika, salt och peppar.

Servera!

Kräftskiva blev även krabbskiva

I lördags var vi ute hos några vänner på kräftskiva - många av våra vänner i församlingen var där och avnjöt dessa, i dill, kokta läckerheter. Då staten i år varit oss nådiga och givit oss skatteåterbäring istället för motsatsen, tyckte jag att vi kunde prova på färska kräftor istället för frysta. Väl i disken var jag ändå på väg att vända då jag såg priset. 339 kr/kg för Svenska kräftor. Det fick bli några i alla fall.

När jag står där och tittar ligger två ben från en kungskrabba - så jag frågar vad ett av dessa monsterben skulle kunna tänkas kosta. Ca 100 kr får jag till svar. Jag har hört talas om att dessa "Stalinkrabbor" ska vara ganska goda. Så, med skatteåterbäringen i bakhuvudet, tänker jag "varför inte". Det fick bli ett ben till kräftorna.


Hur smakade då detta kalas? Kräftorna var ett "nja" - men kungskrabban var helt fantastiskt god. Tittar man i backspegeln, skulle jag ha köpt två ben för 200 kr och skippat kräftorna och fått 3 ggr så mycket ätbart mot vad det blev för mer än det dubbla i pengar och 2 ggr så gott ungefär. Men en kräftskiva blir ju inte kräftskiva utan kräftan - så man kan ju i alla fall köpa sig en liten stackare och sörpla på.

Doppa kungskrabban i lite majonäs och gott bröd till så är smakupplevelsen fulländad!


Som sagt, fullt så läskigt som jag uttrycker det på bild var det inte. Skalet klipper man lätt upp med en sax eller en kräfttång. Mycket enklare och mer tidseffektivt än jobbet man får lägga ner på kräftstackarna. Kungskrabbor ska det dessutom krylla utav längst Norska kusten och uppe i Norra ishavet utanför Ryssland. Stalin var ju den som planterade in dessa monster som med tiden har spridit sig ända ner längst Norska kusten. Följande länk illusterar hur stora dom kan bli. Förstora bilden på denna länk.

//Marcus

fredag 15 augusti 2008

PÅ BEGÄRAN - TÅRTAN

Bella har fått en inbjudan till ett pool-party hos en kompis. Tyvärr kan hon inte gå så när kompisen var på besök i veckan så passade vi på att fira henne. Tårtbak och besök på leksaksaffären stod på menyn. Hästtokiga kompisen fick givetvis baka en hästtårta. God blev den oxå. Rulltårtebotten, sockrade hallon och chokladgrädde passade utmärkt ihop.

onsdag 13 augusti 2008

SWEET CHILIFISK


Snabb & enkel vardagsmat är alltid populärt. Maten stod på bortet inom 30 min men då var faktiska arbetstiden kanske 10 min. Rätten uppskattades dessutom mycket av hela familjen. 1 fiskblock (400g) räcker precis för vår familj (2 vuxna+ 2 ätande barn), men receptet säger 500g. Gör som passar bäst för din familj.

SWEET CHILIFISK 4 port

500 g torskfilé (jag använder sej, gott, lite fastare än torsken)
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor eller 1/2 gul lök
1 dl persilja
50-75 g smör (OBS! använd SMÖR, annars bregott, absolut inte margarin om det inte är ett måste pga allergi)
saft av 1/2 citron
1 msk honung
1 tsk sambal oelek

Sätt ugnen på 200°. Lägg fisken i en ugnsfast form. Salta. Finhacka vitlök eller gul lök och persilja. Smält smöret i en kastrull och blanda ner resten av ingredienserna. Häll blandningen över fisken. Stek i mitten av ugnen 15-20 min. Servera med ris, gärna blandat med lättkokta grönsaker och en klick smör i.

TIPS!
Marcus föreslog att man kunde krydda kycklingbitar på samma sätt, det ska provas ngn gång. Man kan även servera fisken till couscous blandat med grönsaker

söndag 10 augusti 2008

FARLIGA BAKVERK

Igår slog vi på stort. Marcus renoverade för fullt och jag ville uppmuntra honom. Doughnuts fick det bli. Dubbel sats som vanligt när jag bakar något. Jag tror att det blev mellan 70 och 80 st. Farligt goda var de.


Receptet hittade jag på Allrecipes.com. För övrigt en väldigt bra matsajt. Crispy and Creamy Doughnuts hette de och hade fått fantastiska recensioner av ca 300 vanliga människor med vanliga kök. För er som helst inte bakar efter amerikanska recept med amerikanska mått så kommer snart en översättning här.

Varmt var det men inte svårt



Den vita glasyren var godast, alltså får ni bara det receptet.

70-talsmat

Jag gillar gamla recept och igår använde jag ett sådant. Ett litet kort från 70-talet med en bild av en gryta på ena sidan och receptet på baksidan. Ni har säkert sett sådana förut. Grytan blev jättegod och är väl värd att göras. Fördelen för oss var oxå att jag hade riktigt bra kött, ytterlår från Åby gård. På receptbilden ser det inte mycket ut för världen, brunrutig servett, ful keramikgryta fylld med överkokt (vit) pasta och en brun sörja ovanpå. Inget färggrannt över huvud taget. Färska örter, vad är det? Detta är en del av charmen med gamla recept, de är inte tillspetsade eller uppiffade alls. Fritt fram för oss kockar helt enkelt. Det är svårare med nya recept, har man inte parmesan, soltorkade tomater, tahini eller färska örter hemma så är det kört.

Jag använde min Slow Cooker men en vanlig gryta går oxå bra (men inte lika bra;-)

KÖTTRAGU MED PASTA 4 port

ca 600 g benfritt kött av valfritt slag
2 msk smör
1 finhackad gul lök
1 krm peppar, paprikapulver, timjan, rosmarin
2 1/2 msk vetemjöl
4 dl vatten
1 buljongtärning
ngr vitlöksklyftor, krossade
1 tsk soja
1 msk tomatpuré
1 tsk worcestershiresås
1-2 dl grädde eller creme fraiche

Skär köttet i bitar, bryn i smöret i ganska stark värme. Lägg i löken en liten stund.

Blanda kryddor och vetemjöl, strö över köttet. Häll på vatten och buljongtärning, lägg i den/de krossade vitlöksklyftorna. Låt puttra på svag värme tills köttet är mört (olika länge beroende på köttsort, nötkött ca 1 1/2 timme).

Rör i grädden. Smaka av med soja, tomatpure, worcestershiresås och ev. salt & peppar. Låt puttra 5 min till.

Servera med pasta och gärna valfritt grönt.

lördag 9 augusti 2008

PÅ BRÖDFRONTEN NÅGOT NYTT!

Äntligen bakar jag bröd igen. Det har varit några energikrävande månader, men det ligger nu bakom mig. Jag satte igång med storbak här i veckan, dubbla satser av två sorters bröd.

På bilden ser ni Potatis- och råglimpa. Det här är ett GOTT bröd. Eftersom det är kokt potatis i brödet så blir det härligt segt, saftigt och fluffigt. Det var inte svårt men lite omständligt att baka. Därför är det lika bra att göra dubbel sats med en gång. Jag har redan dubblat receptet åt er. Min potatis räckte inte så jag tog morötter och la till oxå. De fick koka lite innan jag la i potatisen eftersom morötter har längre koktid. Jag ville inte ha morotsbitar i brödet.

POTATIS- OCH RÅGLIMPA 2 stora bröd 200°

450 g potatis
25 g jäst
5 dl av potatisvattnet, fingervarmt
700 g vetemjöl special eller Änglamarks vetemjöl
220 g rågmjöl (jag tog fint rågmjöl)
1 msk salt

Skala och koka potatisen i saltat vatten. När de är klara hälls potatisvattnet av men 5 dl sparas. Mosa potatisen och låt svalna.

Smula ner jästen i bunken. Häll över potatisvattnet och rör om. Häll i den mosade potatisen och mjölet blandat med saltet. Arbeta ca 5 min på låg hastighet då kombinationen potatis och mjöl absorberar vätska långsammare. Jäs övertäckt ca 1 timme.

Stjälp upp på mjölat bakbord, platta ut lite och vik sedan över en tredjedel av degen mot mitten, vik över den motsatta tredjedelen så att det blir ett paket. (Jag ska fota någon gång så ni ser hur man gör.) Detta kallas att stöta samman degen, man gör så för att degen ska hålla ihop bättre när man jäser bröden på plåten. Låt degen nu vila 15 min.

Dela degen i 2 delar, forma runda limpor och lägg på plåt för jäsning i 30 min. Täck med bakduk.

Värm ugnen till 200°. När bröden är färdigjästa så skåras de med en vass kniv. Grädda i 30-35 min. Låt svalna på galler utan bakduk.

Riktigt gott bröd till allt möjligt.

KLAR MAJORITET?!

På Aftonbladet idag så läste jag en mening. Fler vill ha hemmafru. Hemmafru jag är så klickade jag mig genast vidare. Det gällde att opinionen i USA och Storbritannien har svängt, numera tror fler att familjen blir lidande om kvinnan jobbar utanför hemmet. Osv, osv. I slutet av artikeln kunde jag läsa följande:

I Sverige år 2002 var det en klar majoritet - 54 procent av befolkningen - som inte trodde att familjelivet blev lidande om kvinnor arbetade.

Läs det en gång till, högt.

När jag började läsa meningen så trodde jag att det skulle komma en siffra som 80 procent eller så, det är många.

Säg att man frågar 1000 personer om detta. Då skulle alltså 540 av dem tycka att familjelivet inte blir lidande av att kvinnan jobbar. Vidare skulle alltså 460 personer tycka motsatsen, att familjelivet blir lidande av att kvinnan jobbar.

Det här är inte valet 2006. Majoriteten är inte viktig, den som har störst majoritet vinner inte. Istället kan vi titta på siffrorna. 46 procent tycker att familjelivet blir lidande om kvinnan jobbar. Det är nästan hälften av den svenska befolkningen.

Någonting är allvarligt fel i vårt samhälle, varför kan inte fler leva som de önskar?

Lycklig hemmafru på Mors dag

Gå gärna in på Haro.se och läs mer.

Röka fisk

Vi fiskade en del med nät uppe i Laisan (sjön som ligger nedanför stugan). Pappa hade införskaffat en elmotor till en gemensam båt som vi har med några vänner där uppe. När man drar upp fisk ska den ju helst rökas med enris. Min morfar byggde en rök utav ett oljefat någon gång på 70 talet. Jag har minnen av att vi rökte fisk med den när jag var liten. Tidens tand har naturligtvis gjort sitt (entropin) och röken har rostat bort.

Jag åkte därför till tippen och fick med mig ett "nytt" oljefat och köpte ett 125 mm spirorör på järnhandeln i Hemavan samt lite hönsnät. Sedan var det bara hem å kapa med vinkelslip och sticksåg. Allt placerades där den ursprungliga röken en gång härbärgerat.

När vi senare på kvällen drog upp två sikar drog vi igång röken och såg till att rökutvecklingen blev kraftig med fuktigt enris. Sedan fick dom röka i drygt en timma innan vi provsmakade på den varmrökta siken.

//Marcus

Gulaschsoppa


När vi är i fjällen turas vi om att laga middag vilket innebär att när man är en stor familj behöver man inte laga mat så ofta. När det väl var min tur hade jag införskaffat mig Gulsachsoppa på burk (Von Lidl's). Till detta serverade jag gröna och svarta oliver, inlagd vitlök och jalopenos. Grekiskt bröd passade utmärkt till soppan som fick sig en klick crème fraishe och gräslök.


Då jag gick på Chalmers mellan 1994 och 2000 fanns en restaurang på Gibraltargatan som serverade denna rätt på just detta sätt för ynka 20 kr till oss fattiga studenter, så för min del blev det inte bara gott utan även en flash-back tillbaka till studentlivet!

//Marcus

fredag 8 augusti 2008

Vadstena

Jag lovade ju att skriva lite om Vadstena och vårt lilla besök där på vägen hem från Gränna för två veckor sedan. Vadstena ligger strax söder om Motala och man får passa på alla kameror som finns längst vägen. Den heliga Birgitta dök upp denna veckan också. För tre veckor sedan var vi i Finstad där hon föddes, och nu hittade vi ett Kloster som kretsade kring hennes person.


Vi parkerade vid Vadstena slott och promenerade förbi en antikaffär som är väl värt ett besök. Normalt är antikaffärer stökiga platser med en känsla av röra och gamalt skräp. Här var dock konceptet att bygga upp små miljöer som fick en att återvända till 30 - 40 - och 50 - talet. Riktigt trevligt att gå omkring och känna tiden andas och pulsera lite smålätt...


Bakom slottet låg Vättern och ungarna var naturligtvis där och doppade fötterna en stund i det klara vatnnet.


Vi gick mest omkring och njöt av omgivningarna - en stad som är totalt pitoresk och har en härlig sommaranda. Efter att vi gått en runda genom klostret och varit inne i klosterkyrkan och lyssnat på orgelmusik landade vi i en lekpark där Lina gungade och sjöng Majas Alfabetssånger (...Jag har en ask, den är minst hundra år, den blir bara högre ju mer tiden går, och jag har en gunga på lägsta grenen, där sitter jag ofta och dinglar med benen...) om och om igen - och högt, så det ljöd i hela nejden.

Sedan var vi hungriga och letade reda på Ladugård 206 som jag skrev om i ett tidigare inlägg. Det blev en riktigt härlig dag - kvällsdopp i Kolasjön när vi senare väl var hemma :O)

//Marcus

torsdag 7 augusti 2008

Fjällresa

Lina och jag har varit i fjällen en vecka. Vi lämnade Marie, Bella och Matilda hemma och drog norrut. Att köra till fjällen tar ju sin lilla tid. 97 mil bränner man inte bara av hur som helst. Man får bränna av dom med ca 0,7 dl/mil. Inte så illa för en '94:ans Passat. Jag pumpade däcken med 2,5 bar innan vi åkte, så det gjorde 1/10 del mot normal förbrukning ;O)

Vi stannade och tog en matpaus i Söderhamn. Det blev McDonnalds drive through för att vi snabbt skulle ta oss till det vita tornet på andra sidan stan och äta med lite utsikt. Maten var fortfarande varm när vi kom fram. Solen sken och det var klarblå himmel och livet var bara hur mysigt som helst. Lina och jag klättrade dessutom upp alla trappsteg till toppen och tittade på utsikten.


Efter tolv timmar i bil (inkl pauser) var vi framme i Solberg, Tärnaby. Någon mil innan stannade jag och tog kort på Ryfjället. Storslagna vyer när man åker längst "blå vägen" mot Mo I Rana (E12).

Ryfjället från söder - Från väster är det Tärnasymbolen och Samernas heliga berg. Från vägen är det 4 km av rent uppför för den som vill få upp flåset lite.

Under veckan som fortlöpte (allt för fort) hann vi med en hel del kul. Fjällvandring upp mot Murtsertoppen (+1400m ö h) med bedårande utsikt över fjällvärlden. Snökaning utför branta sluttningar. Myggfajter. Fiske. Bygge av fiskrök. Rökning av fisk. Tälta. Bergsbestigning (igen). Matlagning. Bad. Sällskapsspelande på kvällarna och en massa annat kul!

Här följer lite bilder från höga höjder!

Min bror och systerson (bakom) samt en hund som heter Bamse knatade iväg mot Murtsertoppen. Min bror som gillar teknik, hade en iPhone med sig som visade höjden m h a GPS. Vi gjorde en stigning på 700 m under vår eftermiddagspromenad.

Murtsermassivet efter 150 höjdmetrar. Det blåste ganska friska vindar denna dag - men det var skönt

Närmar oss toppen... Nere i dalen skymtar man Hemavan.

På väg hemåt. Turen tog 5 timmar och jag har fler bilder om någon annan än vi som var där är intresserad...

Sova i tält skulle det göras också. Lina fick blodad tand - sov första natten med mig, sedan blev det kusinernas tur och denna bild är tagen tredje natten i rad...

Det blev en hel del fiske och allt som allt fick vi upp 7 st sikar som stektes och senare röktes när röken var färdigbyggd.


På vägen hem röstade Lina och jag enhälligt att vi skulle stanna i Huddiksvall och äta middag. Skatteåterbäringen hade kommit och vi letade en trevlig restaurang i nästan en timma innan vi hittade en Vietnamesisk restaurang på kajen med hamnutsikt. Priserna var riktigt bra och maten var god.

Detta är egentligen en matblogg, men då min bror tankade över de flesta matrelaterade bilder från resan till sin dator som nu befinner sig i Borås, avvaktar jag med att blogga om detta tills han skickat över bilderna.

Kort om maten i alla fall: När man samlas hela familjen i fjällen så har vi matdagar. Stor familj = färre matdagat --> Halvpension nästan hela veckan! Så vi åt en massa god mat under tiden som vi var där. Men mer om detta och vad jag hittade på senare som sagt.

//Marcus